"Газпром" на 20% збільшив поставки газу по газопроводу Ямал - Європа у зв'язку з похолоданням — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" на 20% збільшив поставки газу по газопроводу Ямал - Європа у зв'язку з похолоданням

Енергетика
365
Оголошене "Газпромом" збільшення поставок газу, судячи з усього, не покриє потреби європейських клієнтів. Заявок надходить все більше, і компанія не має фізичної можливості задовольнити їх, повідомляють джерела в монополії. У той же час побоюватися скорочення поставок "Газпрому" найближчим часом не варто: у разі браку власного газу компанія докупить паливо у незалежних виробників, вважають експерти.
Незважаючи на збільшене через сильні морози споживання газу в Росії, "Газпром" продовжує виконувати свої контрактні зобов'язання перед європейськими споживачами, заявив холдинг після того, як напередодні Італія повідомила про зниження поставок російського газу. "Для виконання експортних заявок компанія задіяла всі газотранспортні маршрути, а також значно збільшила відбір зі своїх підземних сховищ газу в Європі", - наголошується в повідомленні "Газпрому".
Зокрема, з середини минулого тижня монополія на 20% збільшила поставки до Європи по газопроводу Ямал - Європа, потужність якого становить 33 млрд куб. м на рік. На максимальній продуктивності працює трубопровід "Блакитний потік" (потужність - 16 млрд куб. м на рік), газ по ньому поставляється до Туреччини, минаючи треті країни. Крім того, наприкінці січня у зв'язку з різким пониженням температури "Газпром" збільшив постачання газу в Туреччину і країни Балканського регіону, повідомив учора віце-прем'єр Молдови Валерій Лазер, відзначаючи різке зростання транзиту газу по території країни. Кишинів також просить збільшити обсяг поставок газу і споживачам республіки, де у зв'язку з низькими температурами в останні дні попит на російський природний газ збільшився на 11%.
Видання "Коммерсант" повідомляє, що вчора італійський газотранспортний оператор Snam заявив, що вже другий день зазнає труднощів з імпортом газу "Газпрому" до Італії. Як повідомили в Snam, у вівторок компанія розраховувала не менш ніж на 105,8 млн куб. м, але отримала лише 97,8 млн. Вчора замість запитуваних 108,3 млн куб. м Snam отримала лише 95,7 млн. Представник Snam Давидо Сенті запевнив, що до проблем в газопостачанні Італії це не призведе, тому що "зниження обсягів незначне і його можна компенсувати за рахунок запасів газу з ПСГ і інших джерел".
Нагадаємо, чистий прибуток "Газпрому" за МСФЗ за 9 місяців 2011 р. зріс на 40% - до 31,03 млрд дол., в III кварталі - знизився.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас