Гривні потрібна термінова девальвація — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гривні потрібна термінова девальвація

Валюта
20276
Національному банку України (НБУ) необхідно вже зараз розпочати плавну девальвацію нацвалюти з метою попередження економічного колапсу після осінніх виборів до Верховної Ради. Експерти стверджують, що самовпевненість нинішньої влади в тому, що девальвації гривні не буде, фактично нічим не підкріплена. Крім того, динаміка валют інших країн СНД показує, що на відміну від гривні більшість грошових одиниць в 2011 році значно подешевшали відносно долара США. На думку учасників ринку, цього року істотний тиск на курс гривня/долар надасть великий валютний державний і корпоративний борг, а також дефіцит платіжного балансу України.
Темна і світла сторони ринкової девальвації
Керівник інформаційно-аналітичного центру Forex Club в Україні Микола Івченко вважає, що девальвація позитивно позначиться на вітчизняному експорті на тлі гальмування імпорту. Однак негативних наслідків буде значно більше: зокрема, може відбутися відтік депозитів з міжбанківської системи, скоротиться інвестиційна діяльність, збільшиться ризик купівлі бізнесом готівкової валюти, з'являться проблеми з обслуговуванням населенням існуючих валютних кредитів і знизиться купівельна спроможність населення. "Незважаючи на існуючі мінуси і плюси, вважаю, що помірну девальвацію варто було б провести", - зазначив Івченко.
Крім того, за словами керівника аналітичного департаменту ІК "ТАСК" Андрія Шевчишина, девальвація негативно позначиться на ліквідності банків, яким необхідно буде формувати додаткові резерви під проблемні кредити. "Зараз складно зрозуміти, що краще - девальвувати гривню чи продовжувати ручне утримання курсу. Все залежить від поставлених цілей. Девальвація гривні перед виборами не вигідна політикам, подібні дії знизять популярність чинної влади серед населення", - упевнений він.
НБУ не утримає руку на валютному важелі
При цьому "ручне" утримання курсу гривні несе в собі ще більші ризики, вважає керуючий партнер ІК "Капітал Таймс" Ерік Найман, бо може відбутися різке падіння курсу гривні. "Це накопичує девальваційні очікування, девальваційний ефект. Всі розуміють, коли НБУ відійде від діючої політики чи захоче переставити курс, це відбудеться сильно і швидко", - зазначив він. Як наслідок таких очікувань, які підтримуються фіксованим курсом НБУ, населення та бізнес скуповує іноземну валюту. "Перестають працювати економічні важелі, в результаті НБУ змушений робити все більше адміністративних важелів, щоб стримувати попит населення і бізнесу на іноземну валюту", - підкреслив експерт. З ним згоден президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, який упевнений, що в 2012 році НБУ вже буде складно утримувати курс гривні в "ручному" режимі: "припускаю, що можна очікувати різкого стрибка гривні до 10-12 грн за долар."
Нагадаємо, що за підсумками 2011 року золотовалютні резерви (ЗВР) НБУ у зв'язку з постійними інтервенціями для підтримки стабільності на внутрішньому валютному ринку зменшилися на 8% - з $34,576 млрд до $31,795 млрд.
Резерви треба рятувати
Змінити динаміку зменшення ЗВР Нацбанку і підтримувати їх на рівні, що дозволяє проводити регулярні інтервенції на міжбанківському ринку, допоможуть зниження попиту на валюту з боку населення, сприятлива кон'юнктура на ринках експортних галузей економіки і зниження ціни на російський газ.
Крім того, останнім часом НБУ і Кабмін пропонують інструменти, які дозволяють банкам використовувати надлишок валютної ліквідності. Так, 16 грудня 2011 року набрала чинності постанова, яка регламентує проведення операцій swap між банками і Нацбанком. "Це дозволяє банкам регулювати свою ліквідність без відкриття короткої позиції по валюті, не беручи на себе курсових ризиків, - розповів "Мінфіну" начальник управління казначейства банку "Фінанси та Кредит" Олександр Александров. - Того ж числа міністерством фінансів був проведений перший аукціон з розміщення номінованих у валюті ОВДП".
Таким чином, при адекватному рівні прибутковості по таких паперах Міністерство фінансів отримає кошти для розрахунків із зовнішніми позиками, не зменшуючи резерви НБУ, а банки отримають додаткову альтернативу забороненому кредитуванню фізичних осіб. Раніше у разі дефіциту гривні банки змушені були збільшувати коротку позицію.
Майже всі валюти СНД девальвували
Динаміка валют інших країн СНД показує, що на відміну від гривні більшість грошових одиниць в 2011 році значно подешевшали відносно долара США. Як розповів "Мінфіну" Микола Івченко, минулого року лідером знецінення серед валют країн СНД став білоруський рубль. "Валюта подешевшала на 179,33%", - підкреслив він.
Нагадаємо, що в 2011 році на економіку Білорусії обрушилася хвиля кризи, яка поставила в безвихідь владу Олександра Лукашенка. Тепер Білорусія змушена продавати стратегічні об'єкти, наприклад, газотранспортну систему.
Варто також відзначити, що, за словами Олександра Александрова, обмінні курси грошових одиниць перестали бути більш-менш точним відображенням макроекономічних реалій. Приміром, нинішній напрямок руху євро цілком обґрунтований, оскільки боргова криза в єврозоні усе ще загострюється. "Водночас цей об'єктивний тренд посилюється відвертою грою на пониження", - зазначив він.
Сценарій щодо курсу гривні
Експерти стверджують, регулятор може дотримуватися тактики "триматися до останнього долара в резервах" або ж зробити процес девальвації поступовим і плавним. "Це прибрало б нагнітання ультрадевальваційних настроїв і призвело б до рівноважного курсу гривні, який буде визначатися подальшою динамікою дефіциту платіжного балансу та станом фінансового рахунку", - сказав заступник голови VAB Банку Сергій Борисов. Банкір прогнозує середньорічний курс гривні в межах 8,05-8,25 грн. "Процес плавної девальвації гривні з чітко озвученою регулятором нижньою межею, був би найменш болючим і для населення, для економіки в цілому", - додав він.
У 2012 році НБУ, здійснюючи "ручну" підтримку нацвалюти, необхідно враховувати як дефіцит платіжного балансу, так і зовнішні борги України. Зокрема, збереження від'ємного сальдо платіжного балансу може змусити Нацбанк девальвувати гривню, а необхідність погашати валютні зобов'язання країни підсилить попит на долари з боку українського уряду.
"У будь-якому випадку варто проводити м'яку девальвацію, щоб задовольнити інтереси всіх сторін. Будь-які різкі рухи для країни будуть шоковими", - попередив Андрій Шевчишин.
Олена Куца
За матеріалами:
Мінфін України
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас