Малі країни ЄС незадоволені методами роботи тріо "Мерконті" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Малі країни ЄС незадоволені методами роботи тріо "Мерконті"

1149
На численних самітах Євросоюзу тон задають канцлер ФРН і президент Франції. Посилилася роль італійського прем'єра. Решта лідерів ЄС відчувають себе все більш ізольованими від прийняття спільних рішень.
Німеччина - остання велика країна єврозони, якій міжнародні рейтингові агентства досі дають вищу оцінку AAA. Німеччина - локомотив економічного зростання в Європі, нехай у цьому році цей локомотив і працює на низьких оборотах. Одна лише економічна міць країни дає Меркель підстави бути лідером в ЄС. Але якщо два роки тому вона приміряла на себе цю роль з обережністю, то тепер - все впевненіше. Ось тільки лави прихильників навколо німецького канцлера стрімко рідіють.
"Меркозі" перетворюється на "Мерконті"
Здавалося б, лідери країн Європейського Союзу все частіше зустрічаються один з одним. Але при цьому багато хто відчуває себе ізольованим від процесу прийняття рішень, тому що тон завжди задає канцлер ФРН Ангела Меркель, а президент Франції Ніколя Саркозі її підтримує. Все більшого значення в кризовому менеджменті ЄС набуває і новий італійський прем'єр Маріо Монті. Позапартійний професор економіки за короткий час ініціював у себе на батьківщині прийняття пакету реформ, які довгі роки здавалися неможливими при колишньому главі уряду Сильвіо Берлусконі. Монті знає, що євро встоїть тільки в тому випадку, якщо Італія впорається з борговою кризою. З середини грудня 2011 р. Меркель, Монті і Саркозі зустрічалися вже тричі безпосередньо перед самітами ЄС.
Все це дозволило спостерігачам говорити про те, що об'єднаною Європою править тріо "Мерконті". Фраза Ніколя Саркозі "хто хоче вступати - хай вступає", сказана ним на початку грудня 2011 р. про новий фіскальний пакт ЄС, лише посилила це враження. Сама ідея пакту не виносилася на широке обговорення, а з'явилася після двосторонніх консультацій Саркозі і Меркель у Парижі і була подана ними як така, щ не має альтернатив.
Малі країни роздратовані
Дуже багатьом в ЄС такий стиль управління "Мерконті" не подобається. Прем'єр-міністр Люксембургу Жан-Клод Юнкер, який найдовше в Європі обіймає свій пост, одного разу поскаржився в інтерв'ю німецькій газеті Handelsblatt: "Я не хотів би, щоб склалося враження, що весь Євросоюз, ніби бунтівники на кораблі, постійно збирається в німецько-французької каюті". Юнкер також заявив, що Меркель і Саркозі часто видають вже висловлені до них пропозиції щодо стабілізації економік 17 держав єврозони за свої власні.
"Я розмовляв з багатьма главами урядів малих країн ЄС. Що їх дійсно дратує, так це спосіб вирішення проблем. Їм кажуть: у нас є пропозиція, її треба реалізувати. Неначе інших підходів не існує", - заявив в інтерв'ю Deutsche Welle лідер соціалістів в Європарламенті Ханнес Свобода. Тому він вважає, що має бути знайдене дійсно загальноєвропейське рішення. Польський прем'єр Дональд Туск теж незадоволений нинішнім становищем у Євросоюзі. Він хотів би більш тісних консультацій між країнами ЄС, які не використовують євро як свою валюту, але підписалися під угодою про фіскальний союз.
Ангела Меркель намагається реагувати на критику з боку партнерів по ЄС, особливо ту, яка стосується опікунства Німеччини над Європою. "Ми не винні в тому, що ми (Німеччина - Ред.) такі великі", - сказала вона на минулому тижні на прес-конференції в Берліні. Явно з метою знизити напругу в стані євролідерів, Ангела Меркель спеціально запросила глав урядів Австрії, Швеції та Португалії в резиденцію в Мезеберге, що під Берліном. Деталі переговорів не розголошувалися.
Тріо "Мерконті" замахнулося і на структуру управління ЄС
Нові ініціативи "Мерконті" теоретично можуть послабити роль Європейського парламенту. Так, приміром, у парламентаріїв формально не буде права голосу в прийнятті рішень, що стосуються фіскального пакту. Так що можна зрозуміти, чому депутати зі змішаними почуттями спостерігають за кризовим менеджментом лідерів країн ЄС.
З недовірою ставиться до нововведень і глава Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу. Адже комісія, виконавчий орган Євросоюзу, через кризу була змушена віддати частину своїх повноважень Раді ЄС. "Якщо ми хочемо, щоб робота просувалася, то не можна допускати плутанини. Кращий шлях - зберігати повагу до тих інститутів ЄС, які вже існують. Це Єврокомісія, Європарламент та Європейський центробанк. Паралельні структури ми собі дозволити не можемо", - попередив Баррозу перед останнім брюссельським самітом 30 січня.
Меркель доводиться платити високу ціну
Великобританія, як відомо, вже відхилилася від курсу "Мерконті". Британський прем'єр Девід Кемерон перед самітом ще раз заявив, що його країна не буде підписуватися під загальноєвропейським фіскальним пактом. Єдиний, що діє на всій території ЄС, податок на фінансові транзакції теж прийняти не вдалося.
Нову хвилю невдоволення викликала серед малих держав ЄС ініціатива призначення єврокомісара, який спостерігатиме за виконанням заходів економії бюджету в Греції - такий план, як вважається, був придуманий в Берліні. Грецька делегація була на брюссельському саміті ображена на німців. Але й португальці бояться, що вони будуть такими, до кого можуть бути застосовані аналогічні заходи, сказав Deutsche Welle один з європейських дипломатів.
Меркель довелося змиритися з тим, що вона не змогла поставити свого колишнього секретаря з фінансових питань Йорга Асмуссена (Jörg Asmussen) на пост головного економіста ЄЦБ. Вето на цю пропозицію наклала Франція. Керівна роль в ЄЦБ перейшла в руки чиновників з найбільш проблемних країн єврозони. Не виключено, що Меркель доведеться йти на певні поступки і в питанні введення євробондів, на якому наполягають Італія і Франція.
Бернд Рігерт, Михайло Бушуєв
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас