Дорогі послуги і дешевий піар — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дорогі послуги і дешевий піар

Казна та Політика
1056
"Несподівані" сніги і морози стали ще одним випробуванням для влади. Потрібно оперативно чистити дороги і тротуари, своєчасно вивозити сміття і, нарешті, безперебійно подавати тепло, холодну і гарячу воду. Кожен нинішній збій на цих напрямках викликає невдоволення громадян, позначається на передвиборних рейтингах. Але у місцевої влади і комунальників на все є "залізна" відмовка - низькі тарифи не покривають витрат. Це і так, і не так. У тариф часто включаються не тільки реальні витрати, а й різні втрати в мережах (відомі випадки, коли в ями, які утворилися під асфальтом в результаті витоку, потрапляли не тільки автомобілі, але і діти).
Як би там не було, прем'єр-міністр Микола Азаров сьогодні безкомпромісно відстоює тезу про те, що об'єктивних причин для підвищення житлово-комунальних тарифів у країні немає, і в той же час вимагає від місцевої влади домогтися стовідсоткової оплати газу та житлово- комунальних послуг. Зокрема, на попередньому засіданні Кабміну він доручив міністру регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолію Близнюку "коли є необґрунтоване підвищення тарифів, негайно передавати матеріали у цих справах до правоохоронних та контролюючих органів. А заступник Генерального прокурора Віктор Занфіров отримав команду взяти це питання під особистий контроль. Підключитися до цієї роботи, згідно з вказівками прем'єра, повинні також Національна комісія регулювання ринку комунальних послуг, Антимонопольний комітет і Агентство по ціновій політиці. Словом, чиновники зобов'язані контролювати своїх побратимів.
Але всерйоз чи лише про людське око поставлено таке показове завдання? Справа в тому, що з початку цього року в Україні набрав чинності закон, яким з-під дії закону про регуляторну політику виведені нормативні акти, що встановлюють тарифи на житлово-комунальні послуги. Як пояснює народний депутат (фракція "БЮТ-Батьківщина") Наталія Королевська, "під" маскою "спрощення процедури встановлення тарифів (в цьому законі. - Авт.) Ховаються зовсім не сумісні з інтересами простих громадян цілі". Народний депутат, зокрема, зазначає, що відтепер дозволяється не проводити громадських та експертних обговорень пропозицій чиновників щодо зміни тарифів і дозволяється повідомляти громадян про підвищення не за 30, а за 10 днів. Як наголосила народний депутат, це позбавляє людей права знати правду.
Виходить, влада на словах захищає громадян від свавілля, а насправді звільнила чиновників від стримуючих механізмів. Член парламентського комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики Віктор МАТЧУК звинуватив її в ще більш тяжких гріхах. "Те, що питання повзучого підвищення тарифів у житлово-комунальній сфері минулого тижня вже вдруге за останні півтора роки було розглянуто на засіданні Кабінету Міністрів, свідчить, що влада втрачає контроль над розвитком ситуації в галузі, - сказав він і продовжив: - Влада вперто не бажає дивитися в корінь проблем. А їх сутність проста і очевидна. Житлово-комунальна сфера запрацює стабільно і передбачувано тільки тоді, коли в галузі запрацюють нормальні економічні закони". "Без цього всі "розноси" на засіданнях Кабінету Міністрів або у Президента, - впевнений Матчук, - будуть просто випусканням пари і дешевим піаром".
У цьому світлі дуже цікаво звучать окремі висловлювання міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолія Близнюка. "Будуть морози, ми повинні готуватися до того, що все може бути, і не потрібно робити якусь проблему (?) з можливих наслідків. Президент України сказав, що люди не повинні страждати, держава повинна їх захистити". Це міністр тут же і робить стосовно харківських чиновників, які перестаралися на тарифної ниві: "Проблема в тому, що тарифи давно не змінювалися, і нинішнє збільшення виявилося значним. Зараз обласна та міська влада розглядають питання, що робити з тарифами, щоб краще було для людей ". Нагадаємо, 20 грудня минулого року виконком Харківської міськради встановив нові тарифи. З 1 січня квартплата в місті зросла вдвічі, до того ж за перевезення та захоронення твердих побутових відходів ввели окремий тариф.
Але візит і слова міністра, який був змушений поїхати до Харкова, подіяли - виконком тут же переглянув своє рішення. За словами міського голови Геннадія Кернеса, "для харків'ян, які до початку 2012 року платили близько 70 гривень, а з 1 січня 2012 року за новим тарифом повинні були платити 140, квартплата тепер складе близько 100 гривень". Кернес заперечує, що тарифи в місті знижені за вказівкою згори: "Я можу кожну цифру аргументувати. В уряду свої аргументи, і зараз йде уточнення наших позицій". Раніше Кернес заявляв: "Всі рішення ... приймаються відповідно до чинного законодавства і проходять певну процедуру узгодження, у тому числі і з органами державної влади. Тому я не бачу сьогодні підстав для перегляду даного рішення"...
Тим часом Державна фінансова інспекція оголосила, що в лютому проведе перевірку комунальних підприємств на обґрунтованість тарифів. Глава колишнього КРУ Петро Андрєєв повідомив: "Вище керівництво держави висловило стурбованість необґрунтованим і самовільним підвищенням тарифів на комунальні послуги окремими органами місцевого самоврядування та житлово-комунальними підприємствами. Для врегулювання цієї проблеми ми і починаємо зазначені перевірки". За його словами, перевірятимуть всі підприємства, що підвищили тарифи на свої послуги в 2011-2012 роках, а також законність використання отриманих в результаті коштів. "В органи влади приходять скарги громадян на жеки, які не надають комунальних послуг навіть тоді, коли ці послуги оплачені на сто відсотків. Тобто люди платять за прибирання під'їздів, прибудинкових територій, вивезення сміття, але ці роботи не виконують", - сказав голова Держінспекції і попросив громадян телефонувати на телефон довіри (044) 425-38-18, якщо їм відомо про підвищення тарифів. Чи не розжариться телефон?
Віталій Княжанський
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас