Опитування ЄЦБ: Банки єврозони планують посилити вимоги до позичальників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Опитування ЄЦБ: Банки єврозони планують посилити вимоги до позичальників

179
Чверть європейських банків планують підвищити вимоги до позичальників в найближчі місяці після значного ускладнення умов видачі кредитів в останні кілька місяців минулого року. Про це в середу повідомив Європейський центробанк.
Згідно з останнім квартальним опитуванням ЄЦБ, 25% банків єврозони планують посилити критерії, яким повинні відповідати фірми, які звертаються за кредитами, в I кварталі поточного року.
Опитування, проведене в період з 19 грудня по 9 січня, ймовірно, не враховує оцінку вигоди, отриманої банками в результаті аукціону ЄЦБ в кінці минулого року, на якому регулятор надав європейській банківській системі близько 500 млрд євро, зазначає Reuters. Однак результати опитування можуть підсилити побоювання з приводу того, що кредитний колапс все ще маячить на горизонті.
"Банки, які брали участь в опитуванні, пояснили жорсткість кредитних стандартів несприятливою комбінацією прогнозу про спад економіки і боргової кризи єврозони, що продовжує підривати фінансові позиції банківського сектора", - вказує ЄЦБ.
Європейський регулятор також повідомив, що 35% банків посилили вимоги до позичальників в останньому кварталі минулого року, тоді як в III кварталі вимоги підвищили лише 16% кредиторів.
При цьому в 21% банків очікують спаду попиту на кредити в I кварталі 2012 року - в порівнянні з 5%, повідомили про зниження попиту в останньому кварталі 2011-го.
З числа опитаних банків 44% очікують зниження попиту на іпотеку.
Минулого тижня статистика ЄЦБ вказала на зафіксоване в грудні-2011 найзначніше місячне скорочення кредитування компаній єврозони. Однак дані не дають можливості зрозуміти, чи був спад обумовлений слабким попитом, чи пропозицією.
Глава ЄЦБ Маріо Драгі заявив у п'ятницю, що аукціон трирічних кредитів банку в грудні запобіг серйозній кредитній кризі. При цьому Драгі визнав, що деякі країни єврозони, як і раніше, відчувають проблеми з кредитуванням.
В опитуванні ЄЦБ взяли участь 124 банки.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас