Moody’s переглядає рейтинги депозитів п'яти банків Узбекистану з перспективою зниження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Moody’s переглядає рейтинги депозитів п'яти банків Узбекистану з перспективою зниження

100
Міжнародне рейтингове агентство Moody's поставило на перегляд з перспективою зниження рейтинги депозитів у національній валюті п'яти банків Узбекистану, передає "Прайм" з посиланням на прес-реліз агентства.
За даними Moody's, перегляд торкнеться рейтингів банків, що мають ймовірність урядової підтримки.
У тому числі агентство має намір переглянути вбік зниження довгострокові рейтинги депозитів у національній валюті "Ba3" Національного Банку Зовнішньоекономічної Діяльності і банку "Асака", довгострокові рейтинги депозитів в нацвалюті "B1" Іпотека-Банку, Кішлок Куріліш Банку (Банку сільського будівництва ) і Алокабанку.
"Короткострокові рейтинги в національній та іноземній валютах Not Prime перелічених вище банків, а також їх довгострокові рейтинги депозитів в іноземній валюті "B2" не будуть схильні до процесу перегляду", - уточнюється в прес-релізі.
Згідно з повідомленням, перегляд обумовлений необхідністю переоцінки агентством Moody's ймовірності урядової підтримки, яка обліковується в рейтингах депозитів даних банків.
На думку агентства, хоча уряд Узбекистану, як правило, надавав капітал і ліквідність державним банкам, підтримка не завжди була своєчасною і/або достатньою. Крім того, вжиті урядом заходи реагування, пов'язані з підтримкою державних банків, іноді непередбачувані, а в окремих випадках недостатньо прозорі.
Ці недоліки, на думку Moody's, особливо наочно проявилися останнім часом на прикладі двох великих держбанків - Нацбанку ЗЕД та Агробанку, рейтинги якого були знижені в грудні 2011 року і тому в даний момент перегляду не підлягають.
Агентство Moody's планує завершити перегляд рейтингів протягом трьох місяців, в результаті перегляду рейтинги депозитів у національній валюті вищевказаних банків можуть бути знижені на одну поділку рейтингової шкали.
Як вказує Moody's, активи Нацбанку ЗЕД на 31 грудня 2011 року, за даними неаудованої звітності, підготовленої за національними стандартами бухобліку, становили 4,5 млрд доларів, власні кошти - 470 млн, чистий прибуток за 2011 рік - 18 млн доларів.
Активи банку "Асака" на ту ж дату дорівнювали за нацстандартами бухобліку 1,968 млрд доларів, власні кошти - 272 млн, чистий прибуток - 26 млн.
Активи Іпотека-Банку - 845 млн доларів, власні кошти - 87 млн.
Аналогічні показники Кішлок Куріліш Банку на 30 вересня 2011 року - 553 млн, власні кошти - 108 млн доларів.
Активи Алокабанку на кінець минулого року становили 272 млн доларів, власні кошти - 44,4 млн, чистий прибуток за 2011-й - 5,7 млн доларів, зазначає РИА Новости.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас