В Іспанії виявили найбільш ранню копію "Мони Лізи" да Вінчі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Іспанії виявили найбільш ранню копію "Мони Лізи" да Вінчі

105
Під час реставрації іспанського музею Прадо була виявлена найбільш рання копія знаменитої картини Леонардо да Вінчі Мона Ліза, яка, як передбачається, була написана одним з учнів майстра в його майстерні.
Раніше вважалося, що картина, що зберігається в мадридському музеї, була створена вже після смерті Леонардо, пише Lenta.ru.
Відомі десятки копій оригінальної "Мони Лізи", що зберігається в паризькому Луврі, які датуються XVI-XVII століттями. Вважалося, що картина з Прадо була написана раніше, проте великого інтересу для дослідників вона не становила, оскільки на задньому плані картини був відсутній пейзаж. Той самий краєвид, що копіює задній план картини Леонардо, був виявлений реставраторами під шаром чорної фарби і потемнілого лаку, які й видалили іспанські реставратори, висвітливши картину. У середині січня реставратори оголосили, що темна фарба на полотні з'явилася пізніше - в середині XVIII століття.
Те, що копія була зроблена за життя Леонардо, підтвердили і в Прадо, і в Луврі. Вчені з Франції припускають, що картину написав один з двох учнів італійського живописця - або Салаї, який почав працювати у майстерні в 1490 році, або Франческо Мельци, що приєднався в 1506 році. Дослідники, вивчивши картину в інфрачервоному випромінюванні, з'ясували, що робота над копією та оригіналом розвивалася приблизно однаково, що говорить про те, що обидва полотна могли писатися в один і той же час.
Як відзначає видання, дане відкриття дозволяє дізнатися про деякі деталі "Мони Лізи" Леонардо, яка збереглася гірше від копії. Зокрема, на іспанській картині краще видно фрагменти стільця, оборку сукні та напівпрозору тканину, що приховує ліве плече Мони Лізи.
Леонардо да Вінчі написав "Мону Лізу" близько 1503-1506 року. За однією з версій, на картині зображена Ліза Герардіні, дружина флорентійського торговця Франческо дель Джокондо.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас