Експерт: Китаю вдасться досягти для юаня статусу резервної валюти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Китаю вдасться досягти для юаня статусу резервної валюти

Валюта
478
Генеральний директор інвестиційно-банківської компанії European Capital Management Вадим Браїловський прогнозує, що до 2020-2025 року Китаю вдасться реалізувати свою стратегію зі створення міжнародного фінансового центру в Шанхаї, а також отримання юанем статусу резервної світової валюти.
Таку думку він висловив в рамках дослідницької програми Інституту Горшеніна "Світовий фінансовий ринок", дані якого були передані агентству УНІАН. Говорячи про найближчі перспективи, експерт зазначив, що в 2012 році Китай буде стримувати зростання своєї валюти відносно долара США.
"Народний банк Китаю чудово розуміє і усвідомлює, що різке зростання курсу "женьміньбі" (китайського юаня) негативно позначиться на зовнішньоторговельному балансі країни і призведе до значного скорочення юаня, що в умовах недостатньо високого внутрішнього попиту може утруднити розвиток економіки", - підкреслив Браїловський.
"Вважаю, що в 2012 році долар відносно китайського юаню посилиться на 5-10%, його курс складе 6,65-6,97 юаня за 1 долар США", - сказав він.
При цьому експерт зазначив, що США наполягають на тому, що Китай штучно стримує зростання юаня для отримання конкурентних переваг на світовому ринку. "Сенат навіть схвалив законопроект, що вимагає зміцнення юаня. Пекін у відповідь попередив, що прийняття такого закону може спровокувати торгову війну між державами, тому багато чого буде залежати також від двосторонніх політичних і економічних відносин США і Китаю в 2012 році", - сказав Браїловський.
На його думку, зменшення золотовалютних резервів Народного банку Китаю (з 3,27 до 3,18 трлн. доларів) може бути використано владою країни як додатковий привід для відмови від ревальвації юаня, якої вимагають від Пекіна США і Євросоюз.
У той же час Браїловський відзначає збільшення обороту юаня в світі.
"Китай і Японія, друга і третя за розміром економіки світу, в січні 2012 року досягли домовленості розраховуватися між собою в китайських юанях. Як відомо, в 2011 році обсяг торгівлі між цими країнами склав 260 млрд. євро. Крім того, деякі центральні банки, наприклад, таких країн, як Бразилія і Нігерія, вже тримають частину своїх валютних резервів у юанях. Також з 2010 року цінні папери в Гонконгу номінуються в китайських юанях", - повідомив фінансист.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас