Вчені навчились "підслуховувати" думки людини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені навчились "підслуховувати" думки людини

60
Американські нейрофізіологи створили методику, що дозволяє зчитувати електричні сигнали з нейронів центру слуху в мозку людини і перетворювати їх на чутні або вимовлені про себе слова.
"Наше відкриття - відмінна новина для пацієнтів, у яких механізм відтворення мови не працює через інсульт або боковий аміотрофічний склероз (хворобу Стівена Хоукінга). Якщо у нас вийде відтворити уявні репліки за активністю нейронів в мозку, то тоді тисячі таких хворих зможуть скористатися цією системою", - розповідає керівник дослідницької групи Роберт Найт з американського університету в Берклі, штат Каліфорнія, пише РИА Новости.
Найт і його колеги створили установку, яка, при прослуховуванні живої людської мови, стежить за нервовими імпульсами в центрі слуху людини і відтворює їх за допомогою комп'ютерної програми. Для роботи пристрою потрібен спеціальний "словник", що дозволяє програмі підбирати підходящі звуки під характерні коливання імпульсів, що виникають при прослуховуванні певних слів. Вчені підготували його за активної допомоги з боку 15 добровольців, що страждали на епілепсію, яку можна було вилікувати лише хірургічним шляхом. Перед операцією медики вживили в їх мозок безліч електродів для визначення вогнища активності під час нападів. Нейрофізіологи використовували їх для іншої мети - спостереження за електричною активністю мозку в центрі слуху.
Дослідники запрошували своїх підопічних в окрему кімнату в клініці, де пропонували надіти навушники і прослухати п'ятихвилинний монолог чи діалог. В цей час вчені записували сигнали, що надходять на електроди в їх мозку. Дані цього експерименту використовувалися для створення алгоритму, що описує можливі комбінації активних і неактивних нервових клітин в центрі слуху в момент, коли людина чує те чи інше слово.
"Ми дивимося, в яких ділянках кори мозку активність зростає в той момент, коли людина чує звуки певної частоти, і за поєднанням цих ділянок ми відновлюємо оригінальний звук. Це можна порівняти з тим, як хороший піаніст може "чути" музику за послідовністю клавіш, на які натискає інший музикант у відеоролику без звуку", - пояснив один з учасників групи фахівців Брайан Паслі.
Учені перевірили роботу свого винаходу, ще раз скориставшись допомогою тієї ж групи добровольців. Цього разу в їх навушниках програвався аудіозапис довжиною в одне слово, після чого комп'ютерна програма намагалася відтворити його за записаними нервовими імпульсами. Якість "підслуханого" варіанту, за словами Найта, залишала бажати кращого, але все ж він звучав досить розбірливо.
Вчені вважають, що їхній винахід можна буде пристосувати для створення "нейропротезів", що дозволяють повернути дар мови людям, які його втратили з тих чи інших причин.
"Останні експерименти з нейропротезами показали, що мозок може керувати рухом штучних кінцівок. Проектування та збирання придатних до використання синтезаторів мови буде безсумнівно складнішим, ніж створення штучних кінцівок. Тим не менше, наш експеримент підняв рівень досліджень у галузі реконструкції мови на новий рівень", - говорять вчені.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас