Бюджетні маневри вдались — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бюджетні маневри вдались

Казна та Політика
1086
За даними Міністерства фінансів України та Державної казначейської служби, в 2011 р. дефіцит держбюджету України скоротився до 23,554 млрд. грн. (для порівняння: у 2010 р. - 64,416 млрд. грн.). При цьому доходи держбюджету склали 314,572 млрд. грн. (+30,7% в порівнянні з попереднім роком).
Що, як кажуть чиновники, було досягнуто завдяки перевиконанню дохідної частини бюджету і зваженій політиці витрат. "Загальний фонд державного бюджету за 2011 р. виконано з дефіцитом у сумі 20,940 млрд. грн. - проти передбаченого розписом показника фінансування 33,344 млрд. грн.", - наголошується в повідомленні Мінфіну.
Як вже раніше писали, держбюджет України на 2011 р. (з урахуванням змін) був затверджений з доходами 299,197 млрд. грн. (загального фонду - 253,214 млрд.) і витратами 337,639 млрд. грн. (291,48 млрд.). Граничний дефіцит держбюджету України в 2011 р. був встановлений на рівні 35,343 млрд. грн. З економічної точки зору, за словами співрозмовників, такий досить непоганий результат вийшов через більш високі темпи зростання українського ВВП в минулому році.
"Основні сектори української економіки були в хорошому плюсі: промисловість показала зростання на 7,3%, роздрібна торгівля - на 13,7%, сільське господарство - 17,5%, будівництво - 11,1%, - говорить керівник інформаційно-аналітичного центру Forex Club в Україні Микола Івченко. - І хоча зростання в першій половині 2011 р. було більш істотним, ніж прогнозувалося раніше, в результаті збільшилися податкові збори як з юридичних осіб, так і з фізичних".
Крім того, за словами аналітика, минулого року Україна відстрочила погашення $2 млрд. кредиту ВТБ, скориставшись черговою останньою можливістю перенести погашення на літо 2012 р.
Втім, не обійшлося в питаннях скорочення дефіциту держборгу і без деяких хитрощів - уряд вміло вивів проблемні статті з держбюджету. Зокрема, як зазначає аналітик ІГ "Арт Капітал" Олег Іванець, до нього не увійшов дефіцит НАК "Нафтогаз", що досяг, за попередніми даними, 20 млрд. грн. Тобто майже стільки ж, скільки і загальний держбюджет.
Приховані тренди можна відзначити і в податковому адмініструванні. "Уряд значно збільшив натиск на підприємництво з метою зростання податкових надходжень. У короткостроковому періоді це дало результат - надходження зросли більше, ніж планувалося. Однак інвестиційна привабливість, якість ділового середовища зменшилися", - коментує експерт. Як приклад він наводить ситуацію з індексом інвестиційної привабливості України, який впав до мінімуму за два роки (підраховується щорічно Європейською Бізнес Асоціацією).
Бізнес заплатив податки, але інші умови стали гіршими, що вкрай негативно для довгострокового зростання України.
Тому, незважаючи на значні "успіхи" на ниві скорочення дефіциту бюджету, в 2012 р. подальшого прогресу в цьому напрямку експерти не очікують. "У жовтні в Україні пройдуть парламентські вибори, і в зв'язку з цим у влади є спокуса проводити м'якшу бюджетну політику", - говорить головний економіст Dragon Capital Олена Бєлан. За її прогнозами, дефіцит бюджету сектора державного управління становитиме 3% ВВП, або $5,5 млрд. (приблизно 44 млрд. грн.).
Подібні прогнози робить і Микола Івченко - близько 40 млрд. грн., або 2,66% від ВВП. Правда, зростання дефіциту держбюджету експерт пов'язує з уповільненням світової та української економіки і скороченням приросту збору податків. "З урахуванням "газових" питань, співпраці з МВФ, кризових явищ, виплат за кредитами тощо, ми вважаємо, що дефіцит буде в рамках запланованих в бюджеті показників, а дефіцит НАК "Нафтогаз" зменшиться за рахунок збільшення тарифів на газ, оскільки у домовленості з Росією віриться дуже слабо", - говорить Олег Іванець.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас