Фондові ринки знову тонуть в Егейському морі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фондові ринки знову тонуть в Егейському морі

Фондовий ринок
712
Нігілізм в умах гравців фондових ринків запанував вже давно. Це стало природною реакцією на надто затягнутий на більше року негатив з Європи. Під впливом цього чинника інвестори втратили чутливість до "поганих" новин. Але (зворотна сторона медалі) і до "хороших" теж.
Психологія як драйвер зростання
Нескінченні пертурбації навколо фінансових проблем в Євросоюзі, які іноді раптом близькі до рішення - і знову тільки більше поглиблюються - не могли не набриднути ринку. Як наслідок, інвестори у виборі своїх рішень при роботі з акціями зараз більше керуються скоріше внутрішнім чуттям, ніж реальними підказками ззовні.
На думку аналітика компанії Astrum Investment Management Павла Ільяшенка, ключовий фактор, який зараз зумовлює щоденну динаміку глобальних фондових ринків - психологія учасників. Іншими словами, пояснив він, коли всі налаштовані на зниження - воно стає найменш вірогідним сценарієм. Зростання вартості ризикових активів продовжує носити "анемічний" характер, і складається враження, що зростання попиту на ризик відбувається при відсутності зростання апетиту до ризику. Це означає, що, незважаючи на продовження висхідної тенденції, єдиним сильним аргументом на користь її переважання є впевненість багатьох учасників ринку в неминучості драматичної корекції.
У свою чергу, вважає аналітик, низькі обсяги торгів на українському ринку акцій все ще не дозволяють достовірно говорити про майбутню спрямованість вектора руху. Для того, щоб індекс UX демонстрував позитивну динаміку по ходу дня, необхідною умовою є одночасне зростання на закордонних майданчиках. Ідея "наздоганяти вчорашнє зростання" навряд чи застосовна до українського ринку в сьогоднішніх умовах.
Український ринок - всупереч тренду
Вишеозвучена думка експерта отримала в останні дні несподіване продовження. Так, український ринок акцій вперше за довгий період раптом пішов проти глобального тренду.
Як зазначив Ільяшенко, "зростання глобальних фондових індексів 26 січня розбудило прихований потенціал українського ринку акцій. У результаті ми стали свідками вже незвичного явища - майже 3%-го зростання індексу UX на тлі збільшеного обсягу торгів. При цьому самі американські індекси не зуміли утриматися на досягнутих рівнях і зі стану млявого зростання перейшли в стан початку корекції".
Ще більший розрив зі світовими ринками вітчизняні майданчики продемонстрували під час торговельної сесії 27 січня. Цього дня вже економіка США, яка протягом тривалого періоду підтримувала оптимізм інвесторів, піднесла дуже неприємний сюрприз. Європейські новини також додали негативу до американських новин.
Як повідомляють аналітики інвестиційної групи "АРТ КАПІТАЛ", ринки акцій Європи та США 27 січня закрилися незначним зниженням після інформації про зростання ВВП США в четвертому кварталі 2011 року на 2,8%, тоді як прогноз становив 3%. Особливо інвесторів розчарували деталі: велика частина зростання ВВП припала на зростання запасів, що говорить про ймовірне сповільнення зростання вже в поточному кварталі. У Європі Fitch знизив суверенні рейтинги низки країн, залишивши рейтинг Франції (ААА) без змін.
Водночас, підкреслюють аналітики, український ринок акцій 27 січня проігнорував негативний зовнішній фон і зріс. Лідерами зростання стали машинобудівні фішки: "Мотор Січ" (+2,9%) і Стаханівський ВБЗ (+6,8%). Якщо остання вже опублікувала попередні результати за 2011 рік, то звітність першого очікується в кінці поточного тижня. Багато "блакитних фішок" Української біржі в лютому повинні опублікувати попередні результати за 2011 рік, і дані щодо деяких компаній можуть піднести як приємні сюрпризи, так і розчарувати інвесторів, вважають аналітики.
Ззовні - не фактор?
Під час наступної, передостанньої торговельної сесії місяця, 30 січня, вітчизняний фондовий ринок, всупереч глобальному тренду, знову зріс, і це на тлі негативу на західних майданчиках, але завдяки "рідним" емітентам!
Аналітики ІГ "АРТ КАПІТАЛ" вважають, що у західних інвесторів викликало занепокоєння те, що переговори про реструктуризацію боргу Греції ще не завершилися. Крім того, значно зросла прибутковість 10-річних держоблігацій Португалії - до 17,4%. Основні європейські індекси 30 січня знизилися більш ніж на 1%. Ринки США також закрилися зниженням, однак не таким значним, як у Європі. Так, індекс S&P 500 втратив 0,25%.
За словами аналітиків "АРТ КАПІТАЛ", в той час як світові ринки знижувалися, український індекс UX 30 січня продемонстрував абсолютно протилежну динаміку. Зростання на Українській біржі відбулося завдяки значному зростанню акцій "Мотор Січі" (+4,5%). Очікується, що компанія опублікує попередні результати за 2011 рік на початку лютого. Після такого ж звіту роком раніше акції "Мотор Січі" злетіли на 10%.
У свою чергу, Ільяшенко вважає, що зростання українського ринку акцій на тлі корекції на глобальних майданчиках є скоріше винятком. На його думку, український ринок акцій 30 січня зробив ставку на помірний характер корекції в Сполучених Штатах і за фактом закриття американської торговельної сесії виявився правий. У той же час, зростання українського ринку акцій 30 січня було забезпечене за рахунок акцій лише одного емітента - "Мотор Січі". Іншими словами, акції представників широкого ринку все ще не користуються попитом.
Проте, позитивних корпоративних звітів вітчизняних емітентів для продовження зростання українського ринку не вистачить, а ситуація на глобальних ринках до кінця січня неабияк зіпсована. Як вже було сказано, "грецьке питання" знову занепокоїло інвесторів, які, до того ж, втратили підтримку заокеанської економіки.
Як відзначають аналітики "Першого українського міжнародного банку" (ПУМБ), фінансові ринки на передостанньому тижні січня були схильні до високої волатильності. Причиною турбулентності були події, пов'язані зі списанням державного боргу Греції. Настрої на ринках то поліпшувалися, то погіршувалися в залежності від наявності або відсутності прогресу в переговорах між урядовими органами та інвесторами - власниками грецьких державних боргових паперів, що підлягають списанню. До кінця тижня переговори "застопорилися" через відсутність компромісу щодо розміру відсоткової ставки купона по облігаціях, на які обміняють грецький борг.
За словами аналітиків, новини з-за океану минулого тижня також не були однозначними. Інвестори позитивно сприйняли рішення ФРС США залишити розмір базової ставки на низькому рівні. Це рішення підсилило очікування інвесторів, що програма QE3 все ж таки буде реалізована. Погані новини надійшли у п'ятницю, 27 січня, коли стало відомо, що ВВП США в четвертому кварталі 2011 року збільшився на 2,8% замість очікуваних 3%.
А Греція проти!
Напередодні неформального саміту Євросоюзу, що пройшов 30 січня в Брюсселі, Греція знову піднесла сюрприз. Представник уряду країни зробив несподівану, з оглядкою на минулі та поточні події, заяву.
Виявилося, що Греція обурена наміром Євросоюзу контролювати її фінансову політику. Прес-секретар грецького уряду Пантеліс Капсіс заявив, що бюджет країни має залишатися зоною виняткової відповідальності національного уряду.
Напередодні в ЗМІ з'явилася інформація, що на майбутньому саміті Євросоюзу Греції буде запропоновано відмовитися від фінансового суверенітету і передати установам ЄС частину повноважень з контролю над своїми бюджетними витратами. Пропозиція пов'язана з тим, що Греція не виконує умови, на яких їй надається міжнародна фінансова допомога.
Заява Греції цікава тим, що набагато раніше попередній уряд держави вже мав дуже серйозні розбіжності з керівництвом Євросоюзу в цілому, що й призвело до його відставки. Зараз же знову складається ситуація, коли грецький уряд зовсім не проти отримувати від ЄС значні вливання, однак розпоряджатися ними воліє на власний розсуд (дуже схоже на ставлення нашого Кабміну до кредитів МВФ). Тобто, можливо, в Євросоюзі назріває черговий конфлікт.
Черговим кроком до виходу з боргової кризи став брюссельський саміт ЄС, що відбувся в передостанній день січня і супроводжувався масовими акціями протесту. На саміті було прийнято низку документів, які покликані зняти напругу у фінансовому секторі та соціальній політиці Європи. Однак і тут не обійшлося без суперечностей. Так, Великобританія та Чехія відмовилися підписати нову фіскальну угоду регіону, і це знову продемонструвало відсутність єдиного підходу в політиці ЄС.
Все добре, проте...
В цілому варто зазначити, що перший місяць нового року виявився вдалим для глобальних і вітчизняного фондових ринків.
За словами начальника аналітичного департаменту інвестиційної групи "УНІВЕР" Олени Євдоченко, фондові майданчики успішно завершили січень, залишаючись в рамках зростаючого тренду. Американські фондові індикатори зросли в середньому на 5,3%, європейські - на 4,8%, російський - на 7,8%, український ринок акцій - на 3,5%. До речі, американські фондові індикатори фактично торгуються на рівні літа 2011 року - це максимальні значення з початку 2009 року.
Тому, підкреслила Євдоченко, "для подальшого руху вгору провідних світових фондових індикаторів необхідні серйозні передумови. Однак, як ми бачимо, поки що нічого подібного на горизонті не передбачається - боргові проблеми в Європі залишаються в центрі уваги, як і раніше, не встановлені параметри реструктуризації держборгу Греції, а заяви європейських політиків щодо цього носять неоднозначний характер - в березні Греції знадобиться нова фінансова підтримка, щоб уникнути банкрутства".
У той же час, вважає експерт, зараз відсутні і серйозні передумови для зниження ринків, хоча корекційний рух вниз провідних світових фондових індикаторів не завадив би для зняття перекупленості. Поки ж, на її думку, ринки продовжать коливатися, швидше за все, в сформованому діапазоні, поблизу верхніх меж, а березень, можливо, і стане тією відправною точкою для фондових майданчиків.
Наостанок необхідно додати, що для української економіки останні дні січня принесли низку сильного негативу.
Так, авторитетна делегація Кабміну не змогла домовитися у Вашингтоні з Міжнародним валютним фондом про черговий транш кредиту, що обіцяє, незважаючи на оптимізм нашого уряду, проблеми з держфінансами в цьому році.
Крім того, резолюція ПАРЄ щодо політичної ситуації в Україні, крім іншого, не сприяє довірі інвесторів. Тим більше, що навіть прем'єр-міністр Микола Азаров, який завжди пашить оптимізмом, заявив, що в Україні поки немає умов для залучення іноземного капіталу...
Тому про вирішальні внутрішні драйвери зростання вітчизняного ринку цінних паперів, крім можливих позитивних звітів "блакитних фішок", зараз варто забути.
Володимир Оранський
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас