Митниця готова до розкриття — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Митниця готова до розкриття

1493
Вчора прем'єр-міністр Микола Азаров доручив голові Держмитниці Ігорю Калетнику разом з Міністерством економічного розвитку і торгівлі та Мінфіном вивчити можливість надання суб'єктам зовнішньоекономічної діяльності доступу до бази митної вартості. А вже ввечері в прес-службі Держмитниці повідомили, що з 6 лютого на сайті відомства буде надано вільний доступ до цієї бази. Там буде публікуватися середньозважена митна вартість за групами товарів.
Цю інформацію митники використовують при оформленні вантажів з метою їх оподаткування ПДВ, митами та акцизами. При цьому вони орієнтуються більшою мірою на вартість товарів у своїй базі, ніж на інші законодавчо закріплені методи визначення ціни (наприклад, щодо ціни контракту, ціни договору ідентичних та аналогічних товарів, віднімання/додавання і резервного методу). Суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності відзначають, що інформаційна база містить лише середню або високу митну вартість. Незважаючи на те що на завищення ціни скаржиться більшість імпортерів, Калетник стверджував, що в 2011 році за ціною контракту було оформлено 92% випадків імпорту, що на 3% більше, ніж у країнах ЄС. "Навіть якщо в базі поставити мінімальне значення, ми все одно виграємо. Тож я не розумію, чому ми з цього робимо секрет", - сказав глава уряду, звертаючись до Калетника.
За словами керівника Держмитниці, його підлеглі використовують базу в довідкових цілях, щоб реагувати на неправомірні дії суб'єктів, які маніпулюють з вартістю товару для скорочення бази оподаткування. Вдень він заявляв, що в базі містяться конфіденційні дані, але пізніше зазначив, що відкритий доступ до бази - європейська практика надання інформації гармонізованої системи опису та кодування товарів.
Імпортери та експерти позитивно оцінюють можливість доступу до бази даних. За словами члена правління Асоціації митних брокерів Бориса Магаричева, в такому випадку будь-який суб'єкт зможе оскаржити дії митників. "Зараз ніхто нічого не пояснює. Поставили високу митну вартість - завозь і плати податки по ній. Адже не розбираються, звідки товар, і де він вироблений. Якщо однаковий, але один в Польщі, а інший - у Франції, зрозуміло, що вартість другого буде більшою", - пояснює Магаричев. Співвласник компанії Maratex (ТМ Esprit, Peacoсks, Aldo) Дмитро Єрмоленко додає, що чим нижча вартість імпортованого товару, тим більше проблем з його оформленням: "Дорогий товар не страждає. З ним порівнюють дешевший. Але ми завозимо товар за прямими контрактами і пішли на сертифікацію цін у торгово-промисловій палаті, щоб довести правдивість митниці заявленої вартості". За його словами, у постачальників або виробників є необмежені можливості коректування цін (вони можуть підвищувати вартість або надавати знижки), тому іноземні партнери не можуть зрозуміти українську практику з завищенням митної вартості. "Я не знаю, в яких ще країнах є таке. Ми лідери за запитами додаткової документації для доказу заявленої вартості", - говорить Єрмоленко.
Представник однієї з великих торговельних мереж відзначає, що можна погодитися з вартістю, запропонованою Держмитницею, щоб все ж ввезти товар, але вони не можуть відбити ці витрати, виставивши на прилавок товар за ціною вище ринкової. "Тому потрібно, щоб митниця відкрила всю базу - їй доведеться відповісти, чому для однієї компанії заявлена вартість визнається, а для іншої - ні, - говорить співрозмовник. - Нам пропонували завозити по $3/кг кави, яку ми ввозимо по $1/кг, тільки тому, що хтось завіз за такою ціною". Подібні проблеми є і в імпортерів електроніки, але тільки тоді, коли йдуть поставки нових моделей, і їх вартість ще не передана до бази Держмитниці, додає учасник ринку. Доступ до бази даних, на думку голови правління асоціації підприємств легкої промисловості "Укрлегпром" Валентини Ізовіт, спростить роботу бізнесу, бо у підприємців з'явиться можливість довести свою правоту. У результаті Держмитниця втратить суттєвий важіль наповнення державного бюджету, оскільки за рахунок корекції митної вартості збільшувалася сплата податків.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас