Азаров і МВФ - не було б щастя, та погода допомогла — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азаров і МВФ - не було б щастя, та погода допомогла

Казна та Політика
3108
Влада знайшла нову лазівку для відновлення співпраці з МВФ, яка дозволить, на її думку, минути незручні для України умови Фонду і таки отримати довгоочікуваний транш. Таку можливість піднесла верхам погода. Про подробиці "жонглювання" фактами в діалозі з головою МВФ Крістін Лагард розповів прем'єр-міністр Микола Азаров, якому в терміновому порядку довелося 26 січня відбути до Цюріха на зустріч з директором-розпорядником Фонду після провалу переговорів української делегації у Вашингтоні.
За словами прем'єра, він зробив акцент на тому, що в житлових будинках України, які будувалися за часів СРСР, коли ціна на газ була низькою, недостатньою мірою були продумані системи енергозбереження, і зараз перед тим, як підвищувати тарифи, необхідно провести роботу саме з удосконалення цих систем. "Зараз ціна на газ, наприклад, зросла, якщо порівняти з радянським часом, напевно, у сотні разів - 500 доларів зараз. Виникає питання, чому наші люди повинні платити за те, що вони живуть в таких недосконалих будинках, з такими втратами. Нам кажуть, що газ повинен коштувати стільки, скільки коштує. Але, напевно, спочатку ми повинні модернізувати наше житлово-комунальне господарство, привести втрати до нормальних параметрів, а потім сказати - ось друзі, платити стільки, скільки це коштує", - сказав М.Азаров.
Не знаю, як на таку "вагому" причину відмови від підвищення тарифів відреагує Лагард, а мене заяви Азарова відверто обурили. Двадцять років ми живемо в таких, як виявилося, "невідповідних" будинках, а нікому до цього немає діла. Галузь ЖКГ розвалюється друге десятиліття, а тільки зараз з таким апломбом про це заговорили, причому на міжнародному рівні. Але, судячи з того, що продемонстрували події останніх днів, у цьому питанні влада неспроможна. Мова йде про стихійне підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги в регіонах. Такий "непродуманий" крок місцевої влади тут же в ручному режимі із застосуванням забійної сили у вигляді голови галузевого відомства Близнюка попереджено на корені, але факт залишається фактом - правляча команда втрачає контроль в даній сфері. Не допомагає їй і створення нових робочих місць для чиновників з розряду "друзів" або "членів сім'ї", які "провинилися" в минулому, що само собою передбачає утворення всіляких відомств, в нашому випадку - Національної комісії з регулювання ринку комунальних послуг. Прийняття "мертвонароджених" законів також ні до чого путнього не веде, ЖКГ не встає з колін, навпаки, активізується падіння галузі в прірву. При цьому будь-який з депутатів, експертів та представників влади прекрасно знає, що все можна виправити тільки шляхом дотримання законів економіки. А це передбачає конкуренцію в даному сегменті ринку, яка і спровокує підвищення всіх загальноприйнятих стандартів у комунальній сфері, в тому числі і енергоефективності наших будинків. Як наслідок - тарифи прийдуть в належний стан. І не потрібно досить прозорі кроки, які повинні ґрунтуватися на світовій практиці, вкладати в реформаторську упаковку. Нам уже два роки торочать про реформи, не переходячи до реалізації заявленого.
Не вважайте мене зрадником національних інтересів, але на місці Лагард я б вважала аргументи української влади черговим проколом - скільки можна слухати казки? Та й чого, власне, вигадувати, якщо гроші Фонду, за твердженням голови Кабміну, не так вже й потрібні Україні. Ми, як він заявляє, можемо спокійно і без них обійтися. Тим більше, потенціал української економіки, за офіційними даними, набирає обертів. Тут або підрахунки влади "сірі", або чергова позика потрібна для "неекономічних" новацій. На думку, що останнє має місце бути, підштовхують слова Азарова.
"Я їй сказав, що ж і Україна член МВФ, і Греція, наприклад, член МВФ. У Греції зараз 150 млрд. просто списується заборгованості, вдумаймося в масштаб цифр - 150 млрд. просто списується, а ще 250 млрд. реструктуризується під прибутковість 3,75%. Зараз суперечки ведуться 3,75 чи 3,5%, але ж наша країна за населенням в 5 разів більша, ніж Греція і проблем у нас не менше", - прокоментував прем'єр розмову з Лагард.
Тобто, закинув вудку щодо того, чи може нам МВФ "пробачити" позику. Причому до цього дня незрозуміло, на що пішли кредитні гроші. Начебто в резерви НБУ, але, судячи з "відкритості" Нацбанку, ця версія під великим питанням.
Сторони - Україна і МВФ - домовилися про продовження, як любить говорити влада, "активного діалогу". Думаю, це відбудеться навесні. Тоді на допомогу теж може прийти погода - танення снігу, якого цієї зими більше ніж достатньо, може спровокувати повені. Вони стали звичними для західних регіонів. І на цьому напрямку теж нічого не робиться. Тож аргументувати свою турботу про українців (читати - електорат напередодні виборів) влада знайде чим...
Нана Чорна
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас