Білорусь планує знижувати податкове навантаження на бізнес — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусь планує знижувати податкове навантаження на бізнес

Казна та Політика
243
Білорусь планує знижувати податкове навантаження на бізнес для поліпшення інвестиційного клімату та отримання конкурентних переваг, в порівнянні з іншими країнами ЄЕП, заявив агентству "Інтерфакс-Захід" заступник міністра закордонних справ Білорусі Олександр Гур'янов.
"Ми будемо зближувати позиції в оподаткуванні з Росією і Казахстаном і намагатися вигравати в цьому контексті", - зазначив Гур'янов.
Дипломат пояснив, що в питанні податків країни зберігають певний суверенітет. "Щоб податкове навантаження теж було елементом конкурентних переваг, з цього року, наприклад, податок на прибуток ми знизили до рівня Росії, оскільки чітко розуміємо, що якщо податки будуть "важчими", то й інвестиції пройдуть повз нас", - зауважив заступник голови МЗС.
Гур'янов констатував, що входження Білорусі в єдиний ринок, що об'єднує 170 млн споживачів, збільшило інвестиційну привабливість країни. "Раніше завжди робилася обмовка, що ємність білоруського ринку незначна - 10 млн людей, тому краще розміщувати виробництво там, де внутрішній ринок гарантує великий попит. Для Білорусі входження в ЄЕП - це плюс до тих переваг, які ми мали і раніше: географічне положення, розвинена транспортна інфраструктура, пряме сусідство з Євросоюзом, дешевша робоча сила кращої кваліфікації. Крім того, приходячи на ринок, компанія також дивиться на такі фактори, як митне оформлення, адміністративні процедури, рівень корупції та бюрократичних бар'єрів", - сказав заступник глави МЗС.
Крім того, в рамках ЄЕП Білорусь, за словами дипломата, поки зберігає такий привабливий для інвесторів інструмент, як вільні економічні зони (ВЕЗ). "До 2017 року всі вільні економічні зони будуть діяти на попередніх умовах. Далі ми будемо думати, як забезпечити в рамках ВЕЗ інші форми підтримки, які не суперечать угодам ЄЕП", - уточнив він.
Говорячи про плюси інтеграційного об'єднання, Гур'янов, в першу чергу, назвав переглянуту ціну на постачання газу. "Ми домовилися про вихід на рівнодохідні ціни на енергоносії до 2015 року. Росія буде поступово піднімати внутрішні ціни, а для нас ціна буде відрізнятися лише на транспортну складову. Тим самим ми забезпечимо рівні умови для суб'єктів господарювання", - переконаний він.
Поступово, на думку дипломата, повинно відбуватися і вирівнювання доходів населення в рамках "трійки". "Сьогодні рівень цін і зарплат в Білорусі нижчий, ніж у країн-союзників, і у нас виникає занепокоєння з точки зору трудової міграції", - сказав Гур'янов.
Найголовнішою перевагою першого етапу інтеграції "трійки" - Митного союзу - дипломат назвав усунення бар'єрів у взаємній торгівлі, що в результаті сприяє економічному зростанню в усіх трьох країнах.
За інформацією заступника міністра закордонних справ, в 2011 році вже відзначено істотне зростання торгівлі всередині Митного союзу. "З Росією товарообіг збільшився на 40%, що досить значно в абсолютних показниках. Дуже активно йдуть поставки готової продукції на російський ринок. У двосторонніх відносинах Білорусь-Казахстан, Росія-Казахстан також відзначено істотне зростання торгівлі. І суб'єкти господарювання в один голос підтверджують значне спрощення механізму взаємної торгівлі", - уточнив Гур'янов.
Запровадженню єдиної валюти ЄЕП має передувати створення рівних економічних умов для суб'єктів господарювання трьох країн, вважає заступник міністра закордонних справ.
"Досвід ЄС підказує, що з єдиною валютою поспішати не слід. Вирівнювання економічних систем має передувати введенню єдиної валюти", - сказав дипломат.
На думку Гур'янова, "єдина валюта - це почасти й політичний момент". "Можливо, ця мета буде забезпечена в умовах поставленої мети найвищого ступеня інтеграції - в Євразійському союзі", - заявив він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас