Поточний рік стане поворотним для світової економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Поточний рік стане поворотним для світової економіки

848
Поточний рік стане поворотним для світової економіки: проблеми єврозони, фіскальна консолідація в держсекторі і соціальна напруженість - бездоганні компоненти для ідеального шторму, який нікого не залишить осторонь, йдеться у фінансовому прогнозі Saxo Bank на 2012 рік.
Банк дотримується негативного прогнозу для європейської економіки, зазначаючи, що лідери ЄС так і не визнали той факт, що боргова криза державного і банківського секторів пов'язана з платоспроможністю, а не з дефіцитом ліквідності.
"Тим не менше, прийдешні зміни можуть перетворити 2012 рік на рік оптимістів, оскільки в підсумку світ почне рухатися в правильному напрямку", - відзначають експерти банку.
"Шторм наближається, але це не привід для паніки. Ми чекаємо від 2012 року великих змін і з оптимізмом дивимося в майбутнє. Слід визнати, що попереду ще один квартал переливання з пустого в порожнє з боку політиків, чиї контрпродуктивні дії призведуть до критичної точки.
Світова економіка зменшила темпи в 2011 році, оскільки обсяги зовнішньої торгівлі вже не зростають, а урядові стимули втрачають ефективність; в 2012 році мало що зміниться в цьому відношенні. Розвинені економіки будуть страждати від млявого внутрішнього попиту на тлі програм фіскальної консолідації і високого безробіття, тоді як ринки, що розвиваються, відчують скорочення обсягів зовнішньої торгівлі і необхідність стимулювати внутрішній попит, що змусить центральні банки почати політику монетарної акомодації. Загалом ми прогнозуємо уповільнення темпів зростання світової економіки до 3% в 2012 році", - заявив головний економіст Saxo Bank Стін Якобсен, коментуючи річний прогноз.
Економічний підйом у США цього року складе близько 2%, прогнозують експерти банку. Процес відмови приватного сектора від позикових коштів, хоча і сповільнюється, все ж продовжує чинити негативний вплив на внесок споживачів в економічну активність. Цей фактор буде стримувати відновлення американської економіки в 2012 році на тлі зниження інфляції і подальшого охолодження ринку праці, вважають експерти.
"Звичайно, боргова криза в єврозоні та ослаблення китайської економіки загрожують США рецесією, однак ми дотримуємося іншого сценарію, в рамках якого країна буде "абияк пробиратися вперед", - йдеться в повідомленні банку.
Ситуація в європейській економіці більш складна, відзначають експерти. У першому кварталі 2012 року, за оцінками аналітиків Saxo Bank, буде зафіксовано зниження ВВП регіону, що підтвердить рецесію. Однак за підсумками року зміни ВВП єврозони не відбудеться.
Багато проблем Європи і США схожі - високе безробіття, низьке зростання зарплат і неплатоспроможний приватний сектор, однак проблема управління роздутим державним дефіцитом до їх числа не належить. США, будучи емітентом своєї валюти, позбавлені проблеми самофінансування - за одну цю можливість багато країн єврозони зараз готові віддати все, оскільки прибутковість їхніх облігацій вже залишила розумні межі. Хоча в історичному контексті реальні ставки не такі вже й високі, Німеччина виступає категорично проти того, щоб Європейський центральний банк (ЄЦБ) займався нестерилізованими придбаннями держпаперів, тому такий спосіб вирішення проблеми для єврозони недоступний; замість цього в регіоні віддають перевагу болючому скороченню держвидатків. Цього достатньо, щоб надовго залишити економіку в стані рецесії, але недостатньо, щоб швидко та ефективно вирішити реальні проблеми", - йдеться в повідомленні банку.
Проблеми західних економік торкнулися і Азії, відзначають експерти. Навіть Китай, економіка якого заснована на інвестуванні та експорті, зіткнувся зі скороченням обсягів торгівлі, про що свідчить падіння торговельного балансу на 19% за 12 місяців, порівняно з листопадом 2010 року. Світова торгівля продовжує зменшувати обороти, тому Китаю необхідно заповнити цю прогалину іншим способом.
"Ми вважаємо, що йому це вдасться, але лише частково, тому прогнозуємо зростання ВВП КНР цього року на рівні 8%. В арсеналі Китаю присутня зброя, якою не можуть похвалитися розвинені економіки, - скорочення ставок. Фаза посилення, яку Народний банк КНР почав в 2010 році, коли економіка відновила темпи підйому, а інфляційний тиск почав зростати, зараз припинена. Таким чином, у розпорядженні Китаю маса інструментів для активного стимулювання економіки, а оскільки інфляційний тиск у країні слабшає, можна вважати, що перша перешкода для стимулюючої політики вже усунута. Ми вважаємо, що цього року Китай зробить низку скорочень резервних вимог і відсоткових ставок, щоб зміцнити сферу інвестування власної економіки і компенсувати, таким чином, ослаблення у зовнішній торгівлі", - відзначається в огляді Saxo Bank.
Експерти банку прогнозують ослаблення світових фондових ринків в першій половині 2012 року, відзначаючи, що воно, ймовірно, буде не надто значним, оскільки ринки акцій вже враховують у цінах вірогідність низького зростання і продовження європейської кризи.
Saxo Bank, європейський банк в галузі онлайн-трейдингу та інвестицій, надає своїм клієнтам можливість самостійної торгівлі валютою, контрактами на різницю, акціями, ф'ючерсами, опціонами та іншими деривативами, а також надає послуги з управління інвестиційними портфелями. Штаб-квартира Saxo Bank знаходиться в Копенгагені; офіси банку відкриті в Росії, Австралії, Чехії, Франції, Греції, Італії, Японії, Голландії, Сингапурі, Іспанії, Швейцарії, Великобританії та Об'єднаних Арабських Еміратах.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас