Більше половини мікросхем Фобоса виявились не призначеними для космосу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Більше половини мікросхем Фобоса виявились не призначеними для космосу

35
Більше 50% мікросхем "Фобос-Грунт" не призначалися для використання в космосі, що і стало причиною аварії.
Про це повідомив керівник Міжвідомчої групи з розслідування причин аварії міжпланетного апарату Юрій Коптєв, передає ИТАР-ТАСС.
"На ньому була нова електронна база, була замовлена в однієї з наших відомих організацій нова обчислювальна машина, розрахована на 95 тис. мікросхем, з яких 62% - це іноземна елементна база класу "Індастрі", - сказав він.
"Хто знайомий з цією термінологією, розуміє, що це не та елементна база, яка може гарантовано відповідати всім вимогам, складнощам, з якими стикається апарат під час польоту", - зазначив Коптєв.
Більше того, він розповів, що життєво важливі мікросхеми навіть не були захищені від зовнішнього впливу.
"Подібною дією володіють лише важкі заряджені частинки з великою енергією, які могли впливати на конкретні ці дві мікросхеми, які знаходяться в одному корпусі - корпус пластмасовий, незахищений", - додав Коптєв.
Раніше глава Роскосмосу Володимир Поповкін озвучив остаточні причини аварій міжпланетної станції "Фобос-Грунт".
Нагадаємо, що ракета-носій з російською міжпланетною станцією "Фобос-Грунт" стартувала з космодрому Байконур 9 листопада. При виведенні станції на траєкторію відльоту до Марса склалася нештатна ситуація. Після того як апарат був виведений на опорну орбіту, маршова рухова установка (МРУ), яка повинна була вивести апарат на траєкторію польоту до Марса, не включилася. Зв'язок з апаратом "Фобос-Грунт" було втрачено. Міжпланетна станція зависла на орбіті.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас