Інфляція увійшла в топ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфляція увійшла в топ

Казна та Політика
913
Згідно з підрахунками статистичної служби Європейського союзу, за підсумками 2011 р. Україна посіла п'яте місце серед 32 європейських країн за рівнем інфляції, розділивши його з Словаччиною (по 4,6% відповідно). У п'ятірку аутсайдерів увійшли також Білорусь (108,7%), Туреччина (10,4%), Казахстан (7,4%) і Росія (6,2%).
Серед європейських країн помітне зростання споживчих цін в 2011 р. було відзначено у Польщі (4,5%), на Кіпрі (4,2%), в Угорщині та Естонії (по 4,1% у кожної). Разом з тим "проблемні" країни єврозони показали більш позитивні результати. Так, рівень інфляції в Італії досяг 3,7%, а в Греції 2,2%. В окремих державах спостерігалася дефляція - Швейцарія (-0,4%) і Норвегія (-0,1%). В цілому в Європейському союзі (27 країн) цей показник втримався на рівні 3%. У зоні обігу єдиної європейської валюти споживчі ціни зросли на 2,7%.
Нагадаємо, що згідно з даними Державної служби статистики України, минулого року наша країна встановила свого роду "рекорд" з поліпшення показника рівня інфляції (у 2002 р. була зафіксована дефляція 0,6%, після чого показник коливався в межах 8-22%).
Індекс споживчих цін за 2011 р. на продукти харчування та безалкогольні напої виріс на 1,7%. При цьому найбільше зниження продемонстрували ціни на овочі - 44,1%, у тому числі на картоплю - на 59,7%. Також істотно знизився в ціні цукор (20,5%) і фрукти (3,6%). Істотно подорожчали безалкогольні напої (13,7%), хліб (13,5%), масло (10,9%), кондитерські вироби з цукру (10,4%), риба та продукти з риби (9,9%), м'ясо і м'ясопродукти (9,8%), макаронні вироби (9,4%). На 5-8% виросла вартість молока, сиру, яєць і тваринних жирів.
За словами опитаних економістів, основним чинником уповільнення інфляції в другому півріччі стала стабілізація і зниження цін на продукти харчування, що стало наслідком значного збільшення продовольства на ринку завдяки рекордно високому врожаю. Як відзначає аналітик інвестиційної компанії Concorde Capital Світлана Рекрут, зростання цін на продукти харчування (найбільш вагомий компонент у споживчому списку з часткою майже 51%) склало всього 0,7% р/р, тоді як в 2010 р. цей показник був на рівні 10,7%.
"Також позначилася відмова уряду від подорожчання житлово-комунальних тарифів для населення (останнє підвищення тарифів на газ для населення було в серпні 2010 р.), що в попередні роки традиційно було фактором прискорення інфляції в другому півріччі", - відзначає заступник голови правління з інвестиційного бізнесу ПУМБ Дмитро Юргенс.
Стримувала зростання цін також жорстка бюджетна політика уряду, що обмежила зростання соціальних виплат населенню, а також монетарна політика НБУ з вилучення готівкової гривні з ринку. Останній фактор вилився у відсутність банківського кредитування та уповільнення зростання заробітних плат населення в другому півріччі 2011 р.
За оцінками експертів, в 2012 р. такий рівень інфляції втримувати буде досить складно. Так, за прогнозами Дмитра Юргенса, за результатами року показник споживчої інфляції складе 7-8%, що, втім, для України є помірним рівнем. "Навряд чи можна очікувати такої ж сильної дефляції цін на продукти харчування, оскільки ймовірність отримати такий же високий результат в сільському господарстві дуже мала", - говорить банкір. А все тому, як пояснює менеджер проектів інвестиційної групи "Альтера Фінанс" Андрій Приходько, що через перевиробництво овочів в 2011 р. фермери будуть відмовлятися або обмежувати їх виробництво в новому сезоні, що, в свою чергу, підвищить ціни. Поганий стан озимих також не дає підстав чекати гарного врожаю.
"Таким чином, овочі і зерно, швидше за все, замість знижувального впливу на інфляцію будуть навпаки сприяти її зростанню", - говорить співрозмовник. Причому навіть якщо в 2012 р. вдасться втримати курс гривні, інфляція все одно досягне рівня 2010 р. Якщо ж буде спостерігатися значне падіння курсу гривні, то зростання інфляції знову повернеться до двозначного показника.
"Наш прогноз зростання інфляції в 2012 р. складає 9,1%. Основними тригерами її підвищення, крім зростання цін на продукти харчування (яке очікується вже починаючи з II кварталу 2012 р.), виступить підвищення тарифів на газ для населення" , - коментує Світлана Рекрут.
Втім, до виборів, за запевненнями експертів, уряд буде намагатися утримуватися від зростання тарифів на послуги ЖКГ, що трохи згладить динаміку ІСЦ. Але традиційне збільшення соцвиплат і збільшення зарплат напередодні парламентських виборів, навпаки, стимулюватиме зростання інфляції. Нагадаємо, в держбюджеті на 2012 р. прогноз інфляції закладений на рівні 7,9%.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас