"Південний потік" не планується відгалужувати з Болгарії в Румунію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Південний потік" не планується відгалужувати з Болгарії в Румунію

Енергетика
195
Будівництво відгалуження від основної гілки газопроводу "Південний потік" з Болгарії до Румунії не планується, хоча технічна можливість для цього є, заявив посол Болгарії в Москві Пламен Грозданов.
"На основі тієї інформації, яку я маю на даному етапі, таке відхилення не передбачається. Подібний варіант не розглядався ні на етапі національних передпроектних досліджень, ні в варіанті, що обговорювався з болгарською стороною", - сказав він в інтерв'ю "Інтерфаксу".
"У той же час у разі необхідності використовувати потужності "Південного потоку" для забезпечення постачань газу до Румунії - така технічна можливість існує, шляхом використання міжсистемних взаємопов'язаних мереж болгарського і румунського газотранспортного оператора ("Булгартрансгаз" і "Трансгаз" - Румунія)", - продовжив дипломат.
Загалом, говорячи про перебіг реалізації "Південного потоку", Грозданов зазначив, що "в період лютий-грудень 2011 року були завершені передпроектні дослідження можливих альтернатив здійснення проекту на болгарській території - розглянуто та оптимізовано кілька альтернативних маршрутів траси газопроводу з урахуванням загальної потужності на точці входу до Болгарії 63 млрд кубометрів на рік і з альтернативними розподілами цих обсягів по двох гілках: на Сербію, в західному напрямку, і на Грецію, Туреччину і Македонію - в південному".
"В даний час "Болгарський енергетичний холдинг" (БЕХ, колишній "Булгаргаз холдинг") і ВАТ "Газпром" (РТС: GAZP) як компаньйони проектної компанії АТ "Південний потік Болгарія" спільно аналізують і обговорюють результати національних передпроектних досліджень і узагальненого передпроектного дослідження газотранспортної системи всього проекту, що проходить по території більш ніж шести європейських країн", - сказав Грозданов.
"За підсумками аналізів БЕХ і ВАТ "Газпром" найближчим часом очікується, що буде обраний і відпрацьовано до дрібниць варіант траси газопроводу і розподілу обсягів газу в окремих напрямах (західному і південному), який в свою чергу дасть старт роботам з проектування та ОВНС (оцінка впливу на навколишнє середовище). На даний момент спільна компанія АТ "Південний потік Болгарія" оголосила перший етап процедури вибору виконавця, якому доведеться працювати над проектуванням (розробкою земельного плану і технічного проекту), а також здійснювати діяльність щодо відповідності вимогам ОВНС", - зазначив болгарський дипломат.
За його словами, по завершенні даних дій буде оприлюднена інформації про майбутні капітальні витрати по "Південному потоку".
Газопровід "Південний потік", потужність якого складе до 63 млрд кубометрів, будується для поставок російського газу в Європу в обхід України. Для реалізації сухопутної частини проекту з Болгарією, Сербією, Угорщиною, Грецією, Словенією, Хорватією і Австрією підписані міжурядові угоди. Партнери з будівництва морської ділянки газопроводу - "Газпром" - 50%, італійська Eni - 20%, німецька Wintershall і французька EDF - по 15%. У третьому кварталі 2011 року була завершена розробка зведеного техніко-економічного обґрунтування "Південного потоку", який об'єднав в собі ТЕО морської ділянки, а також ТЕО будівництва національних ділянок газопроводу по території країн Південної та Центральної Європи.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас