Куба просунулась по однопартійній лінії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Куба просунулась по однопартійній лінії

Казна та Політика
176
Прихильники політичного відновлення Куби пов'язували з партійною конференцією, що пройшла в минулі вихідні, чималі очікування - вони вважали, що слідом за економічною лібералізацією, що вже почалася, країну чекають і політичні реформи. Втім, кубинський лідер Рауль Кастро їх заздалегідь розчарував: за два тижні до початку конференції він закликав не плекати "великих ілюзій" з приводу її можливих підсумків, запевнивши, що близько 800 делегатів будуть обговорювати суто внутрішньопартійні проблеми.
Дводенне засідання пройшло в закритому режимі, проте стали відомі деякі деталі виступу Кастро-молодшого. Звертаючись до делегатів конференції, він пообіцяв продовжувати працювати над демократизацією суспільства і партії, зокрема, шляхом створення між її членами атмосфери максимальної довіри. При цьому кубинський лідер визнав, що для руху вперед керівництву країни необхідно визнати помилки минулого, які, на його думку, неминучі при будь-якому революційному процесі.
Говорячи про завдання на майбутнє, Рауль Кастро зробив особливий наголос на боротьбі з корупцією, яка є "набагато сильнішим ворогом революції, ніж настирлива підривна діяльність США". Боротьбі з корупціонерами покликана допомогти оголошена Кастро-молодшим ротація партійних кадрів. Як очікується, в найближчі п'ять років нинішній склад ЦК Компартії зміниться на 20%. Крім того, на Кубі може бути введено обмеження терміну роботи партійних лідерів - вони зможуть займати свої посади в цілому не більше десяти років. Втім, поки неясно, чи зачепить оголошена реформа вище керівництво країни на чолі з самим Раулем Кастро.
Все більше кубинців чекають від свого керівництва більш рішучих дій. Натхненні недавніми економічними реформами (розширенням можливостей для приватних підприємців, дозволом угод з нерухомістю, введенням нових норм оподаткування), вони почали замислюватися і про необхідність кардинальних політичних трансформацій на кшталт введення багатопартійної системи.
Проте в плани Рауля Кастро, як показала конференція, подібні реформи не входять. "Відмова від принципу однопартійності означатиме легалізацію однієї або декількох імперіалістичних партій на рідній землі і принесення в жертву стратегічної зброї кубинців - їх єдності", - оголосив генсек Компартії. Свою позицію він підкріпив тезою про те, що нинішній стан справ відповідає 5-й статті конституції Куби, затвердженої 97,7% учасників референдуму 1976 року "шляхом вільного, прямого і таємного голосування".
Таким чином, кубинське керівництво, схоже, остаточно вирішило пустити острів за в'єтнамським сценарієм розвитку, що передбачає поступову лібералізацію економіки при збереженні жорстко контрольованої комуністами політичної системи.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас