В США винайшли самонавідні кулі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В США винайшли самонавідні кулі

117
У Sandia National Laboratories (США) винайдена дротикоподібна оперена самонавідна куля для дрібнокаліберної гладкоствольної вогнепальної зброї. Вона здатна вразити ціль, що підсвічуються лазером, на відстані в 2000 м.
Зараз виробник шукає приватного партнера для завершення випробувань прототипу і виходу на ринок. Ред Джоунс, один з розробників новинки, повідомив, що куля виготовлена виключно з доступних на ринку компонентів, а це означає, що серійне виробництво може бути налагоджене дуже швидко і не надто дорого, передає Комп’юлента.
Конструктивно самонавідна куля являє собою 10-сантиметровий боєприпас з оптичним сенсором в носовій частині. Останній відповідає за відстеження плями від лазерного променя підсвічування. Датчик посилає інформацію в блок управління і наведення, а той (8-бітний процесор) подає команди електромагнітним виконавчим механізмам. Вони й відхиляють крихітні стабілізатори, що направляють кулю точно в ціль.
Принцип опереної кулі, що вистрілює з гладкоствольної зброї, використаний, за словами Джоунса, заради спрощення конструкції. І дійсно, забезпечити керований політ обертового снаряда, випущеного з нарізного стовбура, було б значно складніше.
Центр ваги кулі знаходиться в її головній частині, а маленькі стабілізатори - в хвостовій, що гарантує стійкість траєкторії (просто згадайте, як летить дротик). Комп'ютерне аеродинамічне моделювання, зазначає дослідник, показує, що застосування такої конструкції призведе до різкого підвищення купчастості стрільби. Так, розсіювання для звичайної кулі (неназваних, на жаль, характеристик) при кілометровій дальності складе 9 м, а для самонавідної (якщо вірити патентній заявці) - 20 см.
Випробування показали, що стабілізатори функціональні при швидкостях до 732 м/с при використанні пороху, що вільно продається. Винахідники впевнені, що спеціально підібраний порох може забезпечити стандартні для армійської вогнепальної зброї швидкості.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас