США занапастили швейцарський банк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США занапастили швейцарський банк

2311
"Надзвичайно складна і загрозлива нашому існуванню ситуація, в якій ми опинилися через юридичний конфлікт з владою США, змусила мене і мого давнього партнера Отто Брюдерера зробити цей дуже болючий крок. Це робиться заради наших клієнтів і працівників, чиї інтереси ми вважаємо за необхідне захистити в першу чергу", - йдеться в заяві керуючого партнера Wegelin Конрада Хаммлера.
"Наш банк став жертвою великої гри і його продаж став єдиним правильним рішенням, прийнятим своєчасно, хоча торжествувати з цього приводу не доводиться", - наводить пояснення Хаммлера видання Der Sonntag.
Власники Wegelin передали основну частину клієнтів цього банку і підрозділу з управління капіталом і активами організації Notenstein Private Bank, власником якої став Raiffeisen. Американські бізнеси, з якими пов'язані ризики і відповідальність перед владою США, а також частина персоналу залишаться в складі Wegelin до завершення розслідування американських податківців.
Сума угоди не розголошується, але, за словами аналітиків, власникам Wegelin довелося піти на суттєві поступки при продажу свого бізнесу. За даними видання Der Sonntag, покупка обійшлася Raiffeisen приблизно в $650 млн.
Raiffeisen Group складається з 328 спільно працюючих банків. Купівля Wegelin збільшить активи групи на 21 млрд. швейцарських франків ($23 млрд.) Як повідомив на конференціях у Давосі виконавчий директор Raiffeisen Піерін Вінценз, близько 70% отриманих від Wegelin клієнтів - швейцарці, а інші 30% з інших частин Європи.
Заснований в 1741 р. Wegelin позиціонував себе як найстаріший банк Швейцарії і який займається виключно обслуговуванням великих приватних клієнтів. На початку 2012 р. тиск регуляторних органів США став причиною втечі клієнтів з Wegelin.
Проблеми почалися в грудні минулого року, коли троє співробітників банку були звинувачені у сприянні американським платникам податків в ухиленні від податків. За версією слідчих, підозрювані менеджери Wegelin переманювали до себе заможних клієнтів, які раніше ховали гроші в банку UBS. У 2008-2009 рр. вони відкрили таємні рахунки і пропонували американцям розмістити там заощадження. Таким чином, від податкових органів США було приховано понад $1,2 млрд. На початку січня влада США оголосила про намір подати в суд на Wegelin.
Як раніше писали "ЭИ", найбільший банк Швейцарії UBS опинився під тиском американських регуляторів в 2009 р., але уникнув судового переслідування, погодившись виплатити Штатам $780 млн. грошової компенсації і розкрити конфіденційну інформацію, що стосується 250 банківських рахунків. Пізніше банк розкрив інформацію ще приблизно щодо 4450 рахунків.
"Кінець банку Wegelin - це тільки прелюдія до великої атаки на швейцарський банківський сектор. Влада США стискає петлю над нашою індустрією. Вирішення податкових спорів зі Штатами дуже дорого обійдеться нашим банкам", - прокоментував ситуацію виконавчий директор UBS Освальд Грюбель.
Глава швейцарського Міністерства фінансів Евеліна Відмер-Шлумпф, виступаючи на економічному форумі в Давосі, висловила сподівання, що податкові суперечки зі Штатами припиняться до кінця поточного року. За її словами, Міністерство юстиції США веде розслідування щодо 11 швейцарських банків, включаючи Wegelin, Credit Suisse і Julius Baer. Зараз на вищому рівні обговорюються розміри штрафів, виплати яких дозволять завершити це розслідування до суду.
"Продаж Wegelin продемонстрував, наскільки важливо швидко досягти угоди щодо прихованих від податків активів. Чим швидше ми укладемо угоду, тим краще. І США, і Швейцарія хочуть швидко вирішити це питання, але не за всяку ціну", - описав ситуацію спікер держсекретаріату з міжнародних питань Мінфіну Швейцарії Маріо Туор.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас