ЄС може принципово домовитися про новий кредит Греції цього тижня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС може принципово домовитися про новий кредит Греції цього тижня

Казна та Політика
203
Принципова домовленість про умови надання Греції подальшої фінансової допомоги може бути досягнута на цьому тижні, потім угода може бути обговорена в лютому на спеціальному саміті лідерів країн єврозони, повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на свої джерела.
"Ідея полягає в тому, щоб обговорити нову угоду про кредит на спеціальному європейському саміті в лютому, але це ще не вирішено", - сказав газеті європейський чиновник.
Угода з приватними кредиторами про списання частини боргів Греції, що є частиною пакету, залежить тепер від висновків експертів Євросоюзу, МВФ і Європейського Центрального банку, які ведуть зараз аналіз боргової та економічної ситуації в країні.
Очікується, що експерти завершать свою роботу, на підставі якої можна буде оцінити потреби Греції в зовнішньому фінансуванні в найближчі роки, на цьому тижні.
Списання боргу має стати частиною нової трирічної програми для Греції та забезпечити зниження її боргового навантаження до 2020 року до підйомного рівня. Торік обсяг програми було визначено в 130 млрд євро, проте відтоді ситуація погіршилася.
Грецький прем'єр Лукас Пападімос провів у понеділок після завершення саміту зустріч з європейськими політиками, на якій, за даними The Wall Street Journal, могли обговорюватися, у тому числі, умови отримання Афінами другого пакету фінансової допомоги.
Пападімос сказав журналістам, що Греція продовжить переговори з частими кредиторами, і що на цих переговорах вже досягнутий "значний прогрес".
Відповідаючи на питання, чи буде потрібно збільшення обсягів допомоги Греції вище вже оголошеного рівня, він сказав: "Наше завдання - цього уникнути".
Неофіційно європейські чиновники говорять, що угода з кредиторами про реструктуризацію облігацій може бути укладена найближчими днями.
Лідери країн Євросоюзу в понеділок констатували, що в останні місяці з'явилися боязкі ознаки економічної стабілізації, але напруженість на фінансових ринках продовжує гальмувати економічну активність у Європі. Вони принципово схвалили угоду про посилення контролю за бюджетною політикою, а також угоду про створення постійно діючого European Stability Mechanism обсягом 500 млрд євро, який замінить нинішній тимчасовий антикризовий механізм.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас