На конференції у Відні оцінять наслідки аварії на АЕС "Фукусіма-1" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На конференції у Відні оцінять наслідки аварії на АЕС "Фукусіма-1"

164
Оцінити наслідки торішньої аварії на японській АЕС "Фукусіма-1" з точки зору витоку радіації та її впливу на здоров'я людей доведеться учасникам міжнародної конференції, що відкрилася у Відні, за участю 60 експертів з 18 країн.
Як передають Вести, зустріч проходить у закритому режимі під егідою Наукового комітету ООН з дії атомної радіації (НКДАР). "Нам належить визначити рівні опромінення місцевих жителів і працівників атомної станції, оцінити вплив на них отриманих доз радіації, а потім скласти все разом, як пазл, і подивитися, яких фрагментів не вистачає для повноти картини, - заявив голова НКДАР Вольфганг Вайс. - За час нашої зустрічі різні групи експертів вивчать наявні дані і подивляться, де ще є прогалини, на що слід звернути додаткову увагу і як забезпечити якість і достовірність тієї інформації, на якій ґрунтуватимуться наші висновки і оцінки".
Загалом будуть створені чотири групи експертів. Їх дослідження санкціоновані схваленою місяць тому резолюцією Генеральної Асамблеї ООН. Експерти підготують попередню доповідь до чергової щорічної сесії НКДАР, яка відбудеться 21-25 травня у Відні. Остаточна версія цього документа буде представлена на сесії Генасамблеї ООН в 2013 році.
В даний час японська сторона надає дані про ситуацію на АЕС "Фукусіма-1" не тільки НКДАР, а й Продовольчій та сільськогосподарській організації ООН (ФАО), Світовій метеорологічній організації (СМО), Підготовчій комісії Організації з Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань (ОДВЗЯВ), Всесвітній організації охорони здоров'я (ВООЗ) і Міжнародному агентству з атомної енергії (МАГАТЕ).
НКДАР був створений в 1955 році для вивчення різних джерел іонізуючого випромінювання та визначення наслідків впливу радіації на здоров'я людини і навколишнє середовище. Висновки НКДАР служать науковим підґрунтям для підрозділів ООН і національних урядів при виробленні стандартів і програм із захисту від іонізуючого випромінювання. У грудні минулого року рішенням Генасамблеї ООН склад НКДАР було розширено. В даний час до нього входять вчені з 27 держав.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас