Учені порахували, скільки потрібно поколінь, щоб миша перетворилася на слона — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Учені порахували, скільки потрібно поколінь, щоб миша перетворилася на слона

89
Вчені з австралійського університету Монаша оцінили швидкість зміни розмірів ссавців.
Дослідники встановили, що ссавець розміром з мишу перетворюється на тварину розміром із слона приблизно за 24 мільйони поколінь. При цьому зворотний процес, тобто зменшення розмірів (наприклад, острівна карликовість - явище зменшення розміру тварин, що опинилися в ізоляції на острові при відсутності хижаків і людини) відбувається як мінімум в 10 разів швидше, передає Лента.ру.
У рамках роботи дослідники проаналізували зміну розмірів тіл 28 загонів живих організмів за даними палеонтологічних знахідок за останні 70 мільйонів років. У загальній складності, вони змогли отримати детальну картину зміни розмірів по 839 видах плацентарних ссавців і 83 видах сумчастих.
Вчені встановили, що в перші 35 мільйонів років після крейда-палеогенового вимирання 65 мільйонів років тому, коли з лиця землі зникли динозаври, розмір видів збільшувався експоненціально. У свою чергу потім він сповільнювався - більші тварини витрачають більше часу на виношування і вирощування потомства.
Якщо говорити в термінах поколінь, то за 1,6 мільйона поколінь спостерігалося збільшення розмірів сухопутних тварин у 100 разів, за 5,1 мільйона поколінь - в 1000 разів і за 10 мільйонів поколінь - в 5000 разів. У випадку з морськими ссавцями ці показники становлять 1,1, 3 і 5 мільйонів поколінь. За словами авторів роботи, їхні результати становлять для науки значний інтерес - справа в тому, що більшість попередніх досліджень концентрувалися на вивченні змін всередині видів.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас