Погода заморозила торгівлю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Погода заморозила торгівлю

2157
Вже п'ятий день температура повітря в Україні перебуває на незвичному для українцем рівні - мінус 20 градусів Цельсія. Різке похолодання вже негативно позначилося на торгівлі, точніше тій її частині, яка ведеться під відкритим небом. В останні дні, навіть у вихідні, на ринках працювала чи третина торгових точок. Причому торкнулося це як продовольчих, так і речових ринків, а також ринків, які торгують господарськими товарами та технікою.
Як пояснили в адміністрації одного зі столичних ринків, частково зниження торговельної активності було пов'язане з рішенням самих торговців, які прогнозували зниження кількості покупців через мороз, а частково - проблемами з доставкою товару. Найбільші проблеми торкнулися торговців плодоовочевою продукцією.
Продуктові перебої
Традиційно на ринках і базарах реалізуються фрукти та овочі, молочна і м'ясна продукція. Якщо на організації торгівлі останніх двох категорій товарів морози позначилися менше, то для фруктів і овочів зміни були радикальними.
Морози унеможливили продаж і транспортування цієї категорій продукції. Більше того, фермери навіть не ризикують відкривати сховища, оскільки побоюються псування товару. Останні поставки овочів борщового набору були здійснені організованою торгівлею в кінці минулого тижня, після чого сільгоспвиробники взяли тайм-аут до поліпшення погодних умов.
"Різке похолодання призвело до того, що фермери масово припиняють продаж, не бажаючи відкривати овочесховища і додатково витрачатися на логістику", - говорить керівник проекту "Агроогляд: овочі та фрукти" Тетяна Гетьман. Вона зазначає, що доставити в товарному вигляді овочі в більш ніж 20 градусів морозу неможливо, окрім як в спеціально обладнаних автомобілях, яких найчастіше у фермерів просто немає, а крім того, саме використання такого автотранспорту обходиться недешево, що здорожує продукцію.
На думку експерта, вже в найближчі дні ціни на ординарні овочі зростуть на 5-10%, що в абсолютному вираженні означає підвищення цін всього на кілька копійок. Станом на вчорашній день ціни в супермаркетах не підвищилися, проте якість плодоовочевої продукції зазнала змін на гірше - партії картоплі або моркви носять сліди обмороження.
Також варто зазначити, що можливість перебоїв з хлібом пекарі категорично заперечують - хлібокомбінати працюють в штатному режимі і здійснюють регулярні відвантаження продукції.
Що ще під загрозою
Торгівля на відкритих майданчиках - не єдина сфера, яка постраждала від зниження температури. У зоні ризику також опинилися транспортна сфера, а також ЖКГ. При цьому максимальне зниження температури, за прогнозами синоптиків, ще попереду - вже завтра (у середу) вона знизиться до -33 градусів Цельсія вночі.
Температура в -33 градусів кваліфікується як стихійне лихо. ЖЕКи вже звернулися до жителів ввірених їм будинків з проханням слідкувати за тим, щоб двері на сходові клітки, духові вікна були щільно закриті, щоб максимально зберегти тепло.
Через підвищення напору води в трубах, її температури підвищується ризик аварій систем опалення. Також підвищується навантаження на електромережі, оскільки люди починають масово включати обігрівачі. Це створює ризики для мешканців старих будинків зі зношеною електропроводкою.
Також не пристосовані для роботи в тридцятиградусний мороз банкомати - хоча в банках запевняють, що система надійна, проте неофіційно рекомендують користуватися тими, що встановлені в закритих і опалюваних приміщеннях.
Найближчий тиждень стане тестом і на якість бензину - неякісне пальне може замерзнути в баку, оскільки в ньому присутня вода.
Гідрометцентр прогнозує, що низька температура протримається в Україні до 4 лютого. За найбільш песимістичними оцінками, морози можуть затягнутися до середини місяця.
Марія Бут
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас