Збиток став звичкою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Збиток став звичкою

1907
Вчора УкрСиббанк оприлюднив фінансові показники за минулий рік. Його збиток у IV кварталі склав 2,32 млрд грн, що збільшило негативний річний результат до 3,72 млрд грн - найгіршого в минулому році показника у банківській системі. Роком раніше банк втратив 3 млрд грн. "Основна причина збитків - витрати на формування резервів за кредитними ризиками. У 2011 році вони склали 5,5 млрд грн, - заявили в прес-службі УкрСиббанку. - Це витрати на резервування по позиках, виданих до кінця 2008 року. Справедлива і консервативна оцінка якості кредитів, що відповідає процедурам і вимогам НБУ та групи BNP Paribas, вимагає формування резервів за кредитами, стан яких погіршився. Така чесна оцінка можлива завдяки відмінному фінансовому стану групи". У банку уточнюють, що позики, видані з 2009 року, обслуговуються і забезпечують поліпшення фінансових результатів.
При цьому УкрСиббанк скоротив кредитний портфель у минулому році на 39,6%. Він продав негативні іпотечні кредити на 7 млрд грн Дельта Банку і колекторській компанії "Вердикт", а також списав декілька позик, за якими були сформовані резерви. Загальні активи банку знизилися на 28,9%, до 32,87 млрд грн. Депозитний портфель населення знизився до 11,2 млрд грн, а компаній - зріс до 13,1 млрд грн. Учора ж агентство Moody`s відкликало всі рейтинги УкрСиббанку "з бізнес-причин". 24 січня воно підтвердило довгостроковий рейтинг депозитів у національній валюті банку на рівні Ba2 і рейтинг за національною шкалою Aa1.ua.
Збиток змусив французьку групу BNP Paribas, що володіє 84,99% акцій банку, і Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР; 15%) збільшити капітал УкрСиббанку - на 1,36 млрд грн, до 8,87 млрд грн. "Ми не збираємося йти з України й очікуємо поступового поліпшення ситуації у фінансовому секторі", - повідомив провідний радник представництва ЄБРР в Україні Антон Усов. УкрСиббанк продовжить скорочення роздрібної мережі і спробує підвищити якість і швидкість обслуговування клієнтів. "У нинішньому році банк планує підвищити чисельність активних клієнтів мінімум на 20%, - відзначили в УкрСиббанку. - Банк і далі буде розвивати кредитування індивідуальних клієнтів та юридичних осіб у гривні, залучаючи депозити як в національній, так і в основних іноземних валютах. Очікується, що чистий операційний результат діяльності банку в 2012 році буде позитивним".
Експерти позитивно оцінюють факт формування резервів і списання проблемних кредитів Укрсиббанку. "Це просто черговий чесний підрахунок після оголошення збитків Банку Форум, Сведбанку і Промінвестбанку", - відзначив керуючий партнер ІК "Аваль Брок" Дмитро Полковський. Однак фінансисти сумніваються в здатності французів правильно вибудувати стратегію роботи в Україні. "Банк оголосив про те, що він зміщує фокус в бік обслуговування "дочок" міжнародних компаній і в бік споживчого кредитування, - нагадав керуючий партнер компанії FinPoint Сергій Будкін. - У першому сегменті грошей не заробиш, тому що ринок дуже конкурентний, маржа в ньому невелика і часто негативна. І цей сегмент навряд чи вимагає франшизи такого розміру, яка є у Укрсиббанку. Другий сегмент більш прибутковий і набагато більш ризикований, але також дуже конкурентний. Тому не варто очікувати істотного поліпшення фінансового стану банку в найближчій перспективі".
Проблеми УкрСиббанку багато в чому схожі з ситуацією в інших іноземних кредитних установах. "Таким самим шляхом піде ще кілька банків. 2010 рік показав, що повернення до звичайного кредитування і такого зростання, як до кризи, не буде ніколи. Ми винесли уроки з першої хвилі кризи, але друга буде більш затяжною і уроки будуть серйознішими", - вважає Полковський.
Керівництво низки банків із західноєвропейським капіталом вирішило для відповідності вимогам Базеля III не збільшувати капітал, а скорочувати активи, у першу чергу в країнах, що розвиваються. Учора з'явилася інформація про основні фінансові показники Банку Форум ("дочка" німецького Commerzbank): кредитний портфель скоротився за рік на 19,8%, до 11,32 млрд грн, збиток склав 777 млн грн. Напередодні повідомляв про збиток Сведбанку ("дочка" шведського Swedbank) на суму 520 млн грн на тлі падіння кредитного портфеля на 43,5%, до 8,72 млрд грн. До того ж акціонери банків не наділяють місцевий менеджмент повноваженнями для прийняття рішень щодо збільшення або зниження кредитних ризиків. "Зараз немає іноземних менеджерів, які б могли професійно зайнятися роботою із заборгованістю, - говорить Дмитро Полковський. - Жоден іноземний банк не розуміє, як розвиватися протягом року, щоб отримати прибуток в Україні через рік. Нерозуміння породжує страх. А страх під час кризи - поганий порадник".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас