Непарламентська асамблея — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Непарламентська асамблея

296
Заяву про спільне рішення опозиційних партій бойкотувати роботу створеної президентом Конституційної асамблеї оприлюднив вчора лідер "Фронту змін" Арсеній Яценюк. "Комітет опору диктатурі 30 січня прийняв рішення не брати участі в роботі асамблеї", - повідомив політик. За його словами, КА в її нинішньому вигляді має на меті "розробити проект, який передбачав би обрання глави держави в парламенті".
Про підтримку рішення Комітету опору диктатурі (КОД) заявили й інші учасники цього об'єднання. "Ніяких конституційних асамблей! Те, що зробила Банкова - це ширма, мета якої - задекларувати участь опозиції і недержавних організацій в процесі", - заявив "Ъ" член ради партії "Наша Україна" Данило Лубківський.
Демарш опозиції викликав обурення в адміністрації президента (АП). "Я розумію, що у нас рік виборів, і опозиції вигідно жорстко критикувати владу, але ж є питання, за якими треба працювати конструктивно. До речі, хочу відзначити позицію партії УДАР (не входить в КОД. - "Ъ"), в якій заявили про намір придивитися до ідеї асамблеї", - сказала радник президента, керівник Головного управління конституційно-правової модернізації АП Марина Ставнійчук. Втім, уже ввечері представники партії УДАР повідомили, що приєднуються до ініціативи КОД про відмову від співпраці з асамблеєю.
Активне обговорення майбутнього Конституційної асамблеї зумовлене тим, що на минулому тижні, 25 січня, президент підписав указ про формування цього органу та організації його діяльності. Згідно з документом, до складу КА увійде 100 осіб - переважно представники наукових та експертних організацій. Парламентським фракціям і непарламентських партій в КА відведена лише невелика квота - 12 місць, 6 з яких повинні були заповнити політичні сили, які декларують сьогодні свою опозиційність.
Незважаючи на те що вихід опозиції з КА не призведе до помітного скорочення її чисельності, представники КОД впевнені, що це створить серйозні іміджеві проблеми для влади і зробить продовження роботи даного органу безглуздим. "Якщо асамблея розпочне діяльність без опозиції - гріш ціна буде її роботі", - заявив Лубківський. "Я можу гарантувати, що робота асамблеї не буде заморожена, - парирувала Ставнійчук. - Але хочу зазначити, що ми зробимо все можливе для пошуку консенсусу".
Необхідно відзначити, що раніше представники КОД, в тому числі Арсеній Яценюк, виступали за створення Конституційної асамблеї, проте наполягали на тому, щоб цей орган діяв у парламенті, а не при президенті. Лідер "Фронту змін" пояснив, що саме ця відмінність не дозволяє йому підтримати ініціативу Януковича. "Конституційна асамблея повинна бути створена в парламенті, а президент - бути одним з її членів", - пояснив Яценюк.
Марина Ставнійчук у відповідь заявила про готовність до компромісу. "Якщо питання тільки в тому, на чиєму майданчику буде працювати асамблея, то президент може розглянути варіант того, щоб її склад узгоджувався з парламентом", - сказала вона. Втім, шанси на те, що опозиція почне переговори з владою про умови компромісу, дуже невисокі. "Якщо ми в КОД декларуємо, що нинішній режим - диктатура, то про яку співпрацю з нею може йти мова?" - пояснив Данило Лубківський, додавши, що в опозиції мають намір розробити альтернативне бачення політреформи.
У недержавних організаціях, які також були запрошені до роботи асамблеї, не мають наміру підтримувати ініціативу опозиції, хоча одностайного рішення поки не виробили. "У нас складається враження, що комісія дійсно створюється для експертної роботи, тому ми швидше за все будемо брати участь в її діяльності. Але якщо згодом виявиться, що КА політизована, рішення може бути переглянуто", - пояснив виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Володимир Яворський. "Ми досі не вирішили, чи приймати пропозицію президента. Є й ті, хто виступає за, і ті, хто впевнений, що недержавні організації просто використовують для легітимізації планів влади", - сказала координатор партнерства "Новий громадянин" Світлана Заліщук.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас