В аварії Фобоса винні програмісти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В аварії Фобоса винні програмісти

43
Голова Роскосмосу Володимир Поповкін та голови відповідних комісій розкажуть на нараді у Воронежі віце-прем'єру уряду Росії Дмитру Рогозіну про причини аварій міжпланетної станції "Фобос-Ґрунт" і військового апарату "Меридіан", повідомило джерело в ракетно-космічній галузі.
За його словами, основною причиною аварії вважається помилка програмного забезпечення.
"Під час наради планується заслухати доповіді про аварії ракетно-космічної техніки, які відбулися в кінці 2011 року, а також розглянути перспективи розвитку ракетно-космічної галузі та вітчизняної космонавтики до 2030 року", - сказав співрозмовник Інтерфаксу.
Основною причиною аварії міжпланетної станції "Фобос-Ґрунт", розповіло раніше джерело в комісії, вважається помилка програмного забезпечення. "Найбільш вірогідною версією того, що сталося, є програмна помилка і наступні за нею дії наземних служб, що призвели до повної розрядки акумуляторних батарей", - сказав він.
За його словами, проведені комісією випробування обладнання в НВО імені Лавочкіна показали, що центральний комп'ютер міжпланетної станції після виведення на навколоземну орбіту був перевантажений. Це призвело до збою в його роботі і вимагало перезавантаження комп'ютера, через що міжпланетна станція не виконала маневр переходу на відлітну до Марса орбіту.
У спробі встановити зв'язок з космічним апаратом наземними службами на "Фобос-Ґрунт" була відправлена команда на включення передавача далекого космічного зв'язку Х-діапазону (у зв'язку з відсутністю передавача для зв'язку в ближньому діапазоні), який повністю "посадив" акумулятори міжпланетної станції, пояснив фахівець.
Позиції про те, що причиною аварії стала програмна помилка або надмірна витрата електроживлення, дотримується генеральний директор і генеральний конструктор НВО імені Лавочкіна Віктор Хартов.
"Наприклад, це могла бути складна програмна помилка, яка сталася в тих режимах, які не могли бути змодельовані на Землі. Різниця між реальним життям і моделюванням могла позначитися таким чином, що виникла непередбачена ситуація, яка поставила машину в глухий кут. Могла бути і чисто апаратна причина: на момент втрати зв'язку зі станцією ми включили живлення декількох агрегатів, і це теоретично, при наявності пошкоджень в процесі виведення, могло викликати тимчасові порушення електроживлення", - сказав він.
Заступник керівника Роскосмосу Віталій Давидов у грудні повідомив, що точну причину того, що сталося, встановити буде складно. "Телеметричних даних для аналізу дуже мало, комісії буде тяжко. Підсумки її роботи будуть, скоріше, побудовані на припущенні, ніж на наявних даних", - сказав він.
Давидов додав, що додаткову ясність може привнести відпрацювання можливих причин нештатної ситуації на стендах НВО імені Лавочкіна, де був зібраний "Фобос-Ґрунт".
Апарат "Фобос-Ґрунт" був запущений з Байконуру в ніч на 9 листопада 2011 року. Після відділення від ракети-носія "Зеніт" на апараті не включилися двигуни, які мали вивести його на високу опорну орбіту, щоб звідти він міг стартувати на Марс. У результаті 15 січня 2012 р. фрагменти космічного апарату "Фобос-Ґрунт", що не згоріли в щільних шарах атмосфери, впали в акваторії Тихого океану.
Аварія ракети-носія "Союз-2.1б", що стартувала 23 грудня 2011 р з Плесецька, сталася на ділянці роботи третього ступеня. У результаті космічний апарат не був виведений на розрахункову орбіту. Фрагменти супутника впали на території Новосибірської області. Найбільший - куля близько 50 см в діаметрі - пробив дах будинку по вулиці Космонавтів у селі Вагайцево Ординського району Новосибірської області.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас