Резолюція не припала до суду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Резолюція не припала до суду

Кримінал
506
Вчорашнє засідання Печерського районного суду Києва, який розглядає справу про зловживання владою і службовим становищем екс-міністром внутрішніх справ МВС Юрієм Луценком, почалося з того, що адвокати підсудного заявили клопотання про зміну йому запобіжного заходу. Головним аргументом захисту стала прийнята 26 січня резолюція Парламентської асамблеї Ради Європи. У ній, зокрема, звертається увага президента Віктора Януковича на необхідність "вжити всі наявні в його розпорядженні законних заходів для звільнення колишніх членів уряду Юлії Тимошенко. "Виконання цієї резолюції ПАРЄ носить обов'язковий, а не консультативний характер", - впевнено заявив суду захисник Юрія Луценко Ігор Фомін.
Крім того, адвокати підкреслили, що допит свідків вже завершено, і тепер екс-міністра можна відпустити на свободу, оскільки зникла одна з головних причин його взяття під варту. Варто зазначити, що раніше, обираючи запобіжний захід, суд мотивував своє рішення тим, що, перебуваючи на волі, Юрій Луценко зможе чинити тиск на свідків.
В якості ще одного аргументу на користь звільнення підсудного захист навів результати останніх медичних оглядів, що свідчать про загострення в нього хронічних захворювань.
- Скажіть, будь ласка, чому можна виправдати Ландіка, який тягає жінку за волосся (депутат Луганської міськради від Партії регіонів Роман Ландік визнаний винним у побитті 20-річної Марії Коршунової, засуджений до умовного покарання)? Чому вбивць і садистів наше правосуддя виправдовує і випускає? - не витримала дружина підсудного Ірина Луценко. Ледве стримуючи сльози, вона звернулася до суду і нагадала про те, що ніхто з колишніх підлеглих Юрія Луценка ніяких претензій йому не пред'явив. Крім того, говорячи про стан здоров'я свого чоловіка, Луценко зазначила, що біля суду чергує машина швидкої допомоги з апаратом відновлення функції серця. "Враховуючи вищесказане, а також резолюцію ПАРЄ, прошу вас змінити підсудному запобіжний захід на не пов'язаний з арештом. Дуже вас прошу", - сказала Ірина Луценко і, розплакавшись, вийшла із зали судових засідань.
Представники прокуратури, отримавши слово, пояснили, що резолюція ПАРЄ не може служити підставою для зміни запобіжного заходу.
- Ваша честь, виведіть мене із зали, інакше я зараз скажу слова, які не сподобаються жіночій половині присутніх, - обурився Юрій Луценко, заявивши, що не хоче "слухати нахабну брехню цього недоумка" - таким чином він охарактеризував висловлювання одного з представників обвинувачення.
- Нема такої процесуальної дії, як "виведіть із залу", - відповів головуючий суддя Сергій Вовк.
- Тоді виведіть мене за порушення порядку, - зажадав колишній глава МВС.
Однак, зробивши Юрію Луценку зауваження, суддя зазначив, що видаляти його з залу не буде, оскільки це тільки перше зауваження. "Мені що, повторити ще раз?" - з обуренням запитав підсудний.
Прокурор Віктор Клименко, який представляв точку зору звинувачення, заявив, що аргументи захисту "не можуть бути підставою для прийняття судового рішення". "Для зміни або скасування обраного раніше запобіжного заходу немає підстав", - резюмував прокурор.
Для прийняття рішення суду знадобилося трохи більше години. "У Конституції України зазначено, що судді при здійсненні правосуддя підкоряються лише закону. З цього випливає, що вплив на суд у будь-якій формі з боку будь-якої особи з метою схилити його до виконання чи невиконання будь-яких процесуальних дій або прийняття рішень неприпустимий. При цьому не має значення, за допомогою яких засобів і на якій стадії процесу відбувається втручання", - зачитав відмову в задоволенні клопотання захисту Сергій Вовк. Після цього суд продовжив вивчення матеріалів кримінальної справи, перейшовши до 7-го тому (усього в справі налічується 58 томів), що містить свідчення свідків, отримані під час досудового слідства. Юрій Луценко не був видалений із залу судових засідань.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас