Іран збирається накласти заборону на експорт нафти в ЄС на термін до 15 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іран збирається накласти заборону на експорт нафти в ЄС на термін до 15 років

Енергетика
594
Парламент Ірану має намір накласти заборону на всі види експорту нафти до країн ЄС, яка триватиме від 5 до 15 років, передає Reuters.
Як повідомив новинному агентству Mehr член парламентського комітету з енергетики Емад Хоссейні, поки що законопроект перебуває у стадії розробки, проте планується заборонити експорт нафти в Євросоюз як мінімум на 5 років.
"Ми повинні відповісти на ворожі санкції власними", - заявив глава служби національної безпеки Ірану Мохаммед Карід Абеді.
Президент ІРІ Махмуд Ахмадінежад раніше не одноразово попереджав Захід, що Іран може вжити заходів у відповідь на санкції.
Нагадаємо, 23 січня ц.р. Євросоюз схвалив новий пакет санкцій стосовно Ірану, покликаних скоротити джерела фінансування ядерної програми Ісламської Республіки. Рада ЄС ввів заборону на імпорт, придбання та транспортування іранської нафти і нафтопродуктів, а також належні до них фінансові та страхові операції. Крім того, заборона накладена на експорт до Ірану нафтохімічного обладнання, на передачу відповідних технологій, на інвестиції в іранські компанії нафтового сектора і на створення спільних підприємств. Відповідно до прийнятих обмежувальних заходів, до 1 липня 2012 р. від санкцій звільняються боку чинних угод з Іраном.
США, Ізраїль і країни Євросоюзу підозрюють Іран у спробах створити ядерну зброю. Іранський уряд заявляє, що його ядерна програма носить виключно мирний характер і спрямована на забезпечення країни електроенергією.
Раніше, 21 листопада 2011 р. США, Великобританія і Канада оголосили про введення стосовно Ірану односторонніх санкцій, спрямованих проти енергетичного і фінансового секторів іранської економіки. При цьому влада Франції запропонувала ввести нові "безпрецедентні" санкції, у тому числі заморозити активи Центрального банку Ірану, а також призупинити закупівлю іранської нафти.
Причиною нових санкцій стала доповідь Міжнародної організації з атомної енергії (МАГАТЕ), в якій йшлося, що Іран до 2003 р. вів роботи, спрямовані на створення ядерної зброї, і що така діяльність може вестися і до цього дня.
Іран - другий найбільший виробник нафти серед країн ОПЕК після Саудівської Аравії. У 2010 р. Іран був на третьому місці в світі за обсягами експорту нафти після Саудівської Аравії і Росії. На країни Євросоюзу в даний час припадає близько 20% іранського експорту сирої нафти. Найбільшим же споживачем іранського "чорного золота" є Китай, який закуповує 20% нафти республіки. За інформацією ОПЕК, загальна вартість річного експорту іранської нафти становить 71,6 млрд дол.
Компенсувати відсутність іранської нафти країнам ЄС можуть Саудівська Аравія та інші країни нафтового картелю. Зараз йдуть переговори про додаткові поставки. У 2010 р. Євросоюз щодоби купував приблизно 450 тис. барелів іранської нафти, причому 70% цих поставок припадали на Італію та Іспанію.
Міністр нафтової промисловості Ірану Роста Касемі раніше заявляв, що європейське ембарго "ніяк не позначиться" на економіці країни, оскільки головні споживачі палива перебувають у Східній Азії. На думку іранської влади, заборона на імпорт нафти носить виключно політичний характер, і знищить тільки глобального ринку.
Обстановка загострилася 27 грудня 2011 р., коли перший віце-президент Ірану Мохаммад Реза Рахімі повідомив, що ВМС країни заблокують прохід танкерів Ормузькою протокою, якщо Захід введе санкції стосовно нафтової галузі Ірану. Слідом за цим у район навчань іранських ВМС біля Ормузської протоки увійшла американська ударна група бойових кораблів. Пізніше Іран відмовився від ідеї блокування протоки.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас