Давос: Capitalism is over? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Давос: Capitalism is over?

1776
У швейцарському місті Давос пройшов черговий всесвітній економічний форум. Він став рекордним за кількістю відвідувачів. Бізнесмени, економісти і політики з'ясовували, чи живий капіталізм, і що робити з нинішньою світовою економічною системою. Україна до вирішення даних питань не підключалася.
Capitalism is over?
Головна тема Давоського форуму в 2012 році називалася "Велике перетворення: формуючи нові моделі". Про необхідність перегляду світової економічної системи дослідники говорили досить давно. Однак саме на цьому форумі багато світових лідерів нарешті погодилися, що з капіталізмом пора щось вирішувати. "Капіталізм у його нинішній формі вже не відповідає світу навколо нас", - сказав голова форуму Клаус Шваб. Він підкреслив, що досі урок з минулої масштабної економічної кризи так і не винесений.
"Ми не змогли винести уроки з фінансової кризи 2008 року. Терміново необхідна глобальна трансформація, і вона повинна розпочатися з відновлення почуття соціальної відповідальності по всьому світу", - зазначив Шваб. З ним солідарна і канцлер Німеччини Ангела Меркель. "Нинішня економічна ситуація показує, що Європа винесла недостатньо уроків з глобальної кризи. Глобальна економічна криза 2008 року залишила глибокі сліди. Над подоланням її наслідків ми працюємо вже котрий рік", - заявила вона в своїй промові, якою, власне і відкривався форум у Швейцарії.
Втім, далеко не всі згодні переглядати економічну систему. Так, однією з новин форуму була відсутність делегацій двох країн: Великобританії та Китаю. Останньому гріх скаржитися на нинішню економічну систему, в умовах якої і відбулося стрімке зростання економіки КНР. А британці не захотіли відвідувати форум, присвячений переважно європейським проблемам, від вирішення яких Великобританія, оберігаючи свій фінансовий суверенітет, дистанціювалася.
Саме економічна ситуація в Європі була головною темою форуму. Не випадково відкривала Давос промова федерального канцлера Німеччини, яка в парі з французьким президентом Ніколя Саркозі намагається буквально "витягти" ЄС із системної кризи, в якій той опинився. Від ситуації в Європі залежить економічна стабільність світу. Якщо обвалиться єврозона, а потім і сам ЄС, світ втратить не лише одну з найсильніших економік, але і величезний споживчий ринок.
Наслідки цього будуть жахливими і для того ж Китаю, який, втім, прискорено займається розвитком власного ринку. Меркель має рішення європейських проблем: посилення фінансової дисципліни та надання Єврокомісії більших повноважень, аж до перетворення її на своєрідний "уряд" ЄС. "Чи готові ми зважитися на більш об'єднану Європу? Так, готові", - зазначила Меркель. За її словами, Старий Світ повинен перетворитися на "Європу, яка працює". Крім того, Меркель планує відмовитися від підвищення стабілізаційного фонду ЄС.
"Дехто каже, що його розмір необхідно подвоїти, а коли і цього виявиться недостатньо, його запропонують потроїти", - сказала Меркель і пояснила, що Німеччина не хоче брати на себе зобов'язання, які не зможе виконати. Такі рішення вже викликали критику з боку фінансиста і мільярдера Джорджа Сороса.
"Німеччина взяла на себе роль наглядача і накладає на периферійні європейські країни жорсткі обмеження у бюджетній політиці. Це призведе до зростання економічної і політичної напруженості, яка може зруйнувати Євросоюз. Бюджетне посилення, якого Німеччина домагається, штовхне Європу в дефляційну спіраль", - зазначив він.
Таким чином, ЄС, схоже, знайшов шлях виходу з кризи. Але шлях цей навряд чи багатьом сподобається. А з урахуванням того, що КНР, на викуп своїх боргів якої так сподівалися Греція та Італія, проігнорувала форум, можна припустити, що програма німецького канцлера буде прийнята до виконання. У кожному разі, кризу потрібно долати, а заодно і переосмислювати світову економічну модель.
Той же капіталізм в очах світових лідерів вичерпав себе. Інша справа, що поки альтернативи йому немає. І її так і не знайшли під час форуму, лише визнавши, що економісти, бізнесмени і політики завжди повинні пам'ятати про соціальну відповідальність. Україна - країна із соціалістичним минулим і капіталістичним сьогоденням могла б підключитися до дискусії і поділитися своїм, почасти унікальним, досвідом. Однак цього не сталося. Причина - внутрішня політика нашої держави.
У штучній ізоляції
Українці на Давоському форумі були представлені у трьох досить різних "іпостасях". З одного боку - вже традиційний круглий стіл при спонсоруванні українського олігарха Віктора Пінчука. Цього разу був присвячений проблемам благодійності. Вела його дочка екс-президента США та чинного держсекретаря - Чейс Клінтон. З іншого боку Україну представляли вже дівчата з руху FEMEN, які відвідували Швейцарію. Цього разу вони голими грудьми встали на захист бідних і знедолених, вину за долю яких і поклали на учасників форуму.
Третьою "іпостассю" нашої країни став, теж цілком традиційно, президент України Віктор Янукович. Однак цей його візит до Давосу не нагадував минулорічний. Якщо в 2011 році президент виступив перед представниками міжнародного співтовариства, хоч і викликавши своїми застереженнями обурення європейських феміністок, то в 2012 його просто ігнорували. Перші тривожні звістки для українського глави держави та його апарату з'явилися напередодні форуму: ПАРЄ прийняла розгромну резолюцію щодо України. Пізніше в українських ЗМІ з'явилася інформація про те, що Януковича свідомо будуть ігнорувати лідери європейських держав.
"У Віктора Януковича буде можливість поговорити з лідерами Євросоюзу в кулуарах саміту, або при випадковій зустрічі в коридорі, але спеціально організовані зустрічі поки в наших планах не значаться", - повідомило джерело "ЛігаБізнесІнформ" в Єврокомісії. За його словами, українські дипломати намагалися добитися згоди на зустрічі українського президента з іноземними колегами, але не досягли успіху в цьому. У політсилі Януковича виправдовувалися: зустрічі глав держав, мовляв, не є пріоритетними на Давоському форумі.
"Сам Давоський форум пов'язаний з економічними та енергетичними проблемами. Президентський формат присутності передбачає тільки виступ, але не зустрічі", - заявив зокрема депутат від ПР. "Якщо на форумі проводяться зустрічі, то це зустрічі виключно з тих проблем, які записані в порядку денному... Я думаю, що президент зустрінеться з тим, з ким побажає і переговорить про ті проблеми, які є", - пояснив Надоша, нагадавши, що 27 січня відбудеться традиційний ланч з українським президентом. На ланч деякі європейські політики прийшли.
Правда, і тут не обійшлося без "шпильок" на адресу українського президента. Так, дружина глави міністерства закордонних справ Швеції Анна-Марія Коараццо-Більдт взяла з собою футболку із зображенням Юлії Тимошенко. Варто також зазначити, що "перші особи" європейської політики на ланчі помічені не були. А ті представники європейських країн, які відвідали ланч, могли спостерігати, як з початком виступу українського президента із залу вийшли опозиціонери Наталія Королевська та Микола Катеринчук. Ці молоді політики таким чином висловили свій протест проти процесів, що відбуваються в Україні, зокрема - проти переслідування опозиціонерів.
Таким чином, підсумками Давоського форуму для Януковича якщо й стали зустрічі з кимось, то це зустрічі з азербайджанським президентом Ільхамом Алієвим, польським президентом Броніславом Коморовським та головою Європейського банку реконструкції та розвитку Томасом Міровим. Але жодна з цих зустрічей не була результативною: Азербайджан поки взяв тайм-аут в переговорах про постачання зрідженого газу в Україну, оскільки не знає позиції Туреччини, яка є важливим стратегічним партнером Азербайджану.
З боку ЄБРР не чутно про нові серйозні проекти в Україні. А зустріч з польським колегою носила скоріше характер "зустрічі з ввічливості". Не дивно, що після такого "теплого прийому" в Давосі "регіонали" не поскупилися на критику Європи і ПАРЄ зокрема. Тільки от ситуацію, що склалася, це навряд чи виправить. Показово, що ті проблеми, які порушував на форумі український президент, вже втратили свою актуальність для світу. Чи зрозуміє українська влада, що вона діє в традиціях минулого століття? Судячи зі стану справ в Україні, сподіватися на це не доводиться.
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас