Експерт: Систему оцінки ризиків, що застосовується рейтинговими агентствами, потрібно змінити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Систему оцінки ризиків, що застосовується рейтинговими агентствами, потрібно змінити

Казна та Політика
181
Систему оцінки ризиків, яку застосовують світові рейтингові агентства, необхідно змінити. Таку думку висловив керівник відділу стратегії на ринку облігацій "ВТБ Капіталу" Микола Подгузов. За його словами, і світ, і рейтингові агентства за останні кілька років зіткнулися з ситуаціями, які важко назвати штатними.
"Всі методології рейтингових агентств були відкалібровані на рівномірний розвиток ситуації, без численних дефолтів, на ситуацію, коли можна якось передбачати розвиток протягом відносно тривалого часу. А коли у нас виходить лавиноподібний розвиток кризи, коли ми отримуємо нові механізми розвитку кризи, то, можливо, і оцінки кредитних ризиків повинні змінюватися, і методологія повинна змінюватися", - пояснив свою позицію експерт.
Він також звернув увагу на те, що у зв'язку з цим спливає ще й проблема відповідальності рейтингових агентств перед фінансовими ринками, інвесторами. "Якби рейтингові агентства поводилися точно відповідно до своєї методології, то, можливо, ми б побачили присвоєння рейтингу спекулятивної категорії Італії набагато раніше. Але які це наслідки спричинило б для фінансових ринків? Це мало б багато в чому руйнівний вплив. Тому рейтингові агентства знаходяться в дуже непростій ситуації, коли, з одного боку, вони повинні адекватно оцінювати кредитні ризики, а з іншого - вони мають підвищений рівень відповідальності, щоб не зруйнувати весь той майданчик, на якому дуже багато засновано", - зазначив Подгузов. Тому, вважає експерт, не варто "огульно лаяти рейтингові агентства, а, можливо, варто спільно з ними працювати над поліпшенням їх методології і якось відкалібрувати цю систему з урахуванням нових реалій".
У той же час, за словами Подгузова, будь-якого роду зміни в цій сфері повинні відбуватися поступово і максимально рівномірно. "Тому що якщо ми зараз з ходу приберемо з поля діяльності всі рейтингові агентства, скасуємо всі рейтинги одночасно, то світ зануриться в хаос", - вважає експерт. Він додав, що для початку необхідно зайнятися проблемами світової економіки з фундаментальної точки зору - а їй "в першу чергу... необхідне оздоровлення", - щоб потім "зрозуміти, для якої системи будувати новий механізм" оцінки ризиків.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас