ЄЦБ практично пішов з вторинного ринку суверенних облігацій єврозони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ практично пішов з вторинного ринку суверенних облігацій єврозони

Фондовий ринок
118
Європейський центральний банк минулого тижня звів до мінімуму інтервенції на вторинному ринку суверенних облігацій проблемних країн єврозони. Як повідомив у понеділок ЄЦБ, за період з 23 по 27 січня він придбав держпапери на символічну суму 63 млн євро. Обсяг суверенних облігацій єврозони на балансі регулятора майже не змінився - 219 млрд.
За попередній звітний тиждень ЄЦБ викупив на вторинному ринку суверенні бонди на суму 2,24 млрд євро.
На піку європейської боргової кризи в серпні - вересні 2011 року, коли недовіра інвесторів "інфікувала" ринки держпаперів Італії та Іспанії, тижневі покупки ЄЦБ становили 10-14 млрд євро.
З грудня 2011 р. прибутковості італійських та іспанських держоблігацій помітно знизилися, зменшивши необхідність інтервенцій ЄЦБ. На сьогоднішній день прибутковість 10-річних держоблігацій Італії становить 6,10%, Іспанії - 5,05%. Індикатором можливої кризи неплатоспроможності вважається 7-відсотковий рівень прибутковості.
ЄЦБ купує держпапери проблемних країн єврозони в рамках так званої програми SMP (Securities Markets Programme), яка була ініційована у травні 2010 року. В рамках першого етапу програми ЄЦБ купував папери Греції, Ірландії та Португалії. У серпні 2011-го банк розпочав інтервенції на ринках держоблігацій Італії та Іспанії - третьої та четвертої економік єврозони, які також почали страждати від недовіри інвесторів. ЄЦБ не розкриває, папери яких країн він купує в рамках SMP і в яких пропорціях.
Багато хто вбачає в придбаннях ЄЦБ вирішальний аргумент у боротьбі з борговою кризою, однак банк відмовляється посилювати інтервенції і тим більше починати "друк грошей" за зразком Федеральної резервної системи США. Проте президент ЄЦБ Маріо Драгі та ключові представники банку підкреслюють, що регулятор покликаний виконувати строго монетарні завдання, а основна відповідальність лежить на національних урядах, які повинні скорочувати бюджетні дефіцити.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас