Україна захистила себе від російського спирту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна захистила себе від російського спирту

1269
Україна ввела імпортні мита на російський метанол на рівні 58%, які фактично є загороджувальними, з ініціативи сіверськодонецького "Азоту", контрольованого бізнесменом Дмитром Фірташем, але основні російські постачальники все одно отримали виняткові умови, пише РБК-Україна.
Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі встановила диференційовані антидемпінгові мита для російських постачальників метанолу (метилового спирту), рішення набуде чинності через 30 днів.
У п'ятницю Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі встановила диференційовані антидемпінгові мита для російських постачальників метанолу (метилового спирту), рішення набуде чинності через 30 днів.
Після цього ставка імпортного мита на метанол залишиться нульовою для "Єврохіму" та її підприємств, для "Щекіноазота" ставка зросте до 9,4%, для інших постачальників - до 57,91%.
Рішення МКМТ стало підсумком низки антидемпінгових розслідувань, останнє велося з 2010 року за скаргою сіверськодонецького "Азоту". Компанія вказувала, що ціна імпорту російської продукції в 2010 році була нижчою від собівартості та ціни продажу на внутрішньому ринку країни. Через це "Азот", який виробляє власний метанол, втратив 12,17% внутрішнього ринку, а також майже повністю втратив прибуток від поставок внутрішнім споживачам.
Чистий прибуток підприємства з метанолу знизився на 97,87%. Випуск метанолу у зв'язку з кризою скоротився майже на 42%. Експорт цієї продукції не здійснюється "Азотом" вже кілька років через її неконкурентоспроможність, а в 2010 році компанії довелося навіть зупинити виробництво метанолу через збитковість. Формально висновки комісії підтверджують демпінг.
На думку експертів, введення мита може бути превентивним заходом України у світлі можливого зростання цін на газ, який використовується як сировина для виробництва метанолу. Метанол використовується як денатурат в парфумерному виробництві. У газовій промисловості він служить засобом усунення гідратів. Також метанол застосовують для випуску формальдегіду, формаліну, оцтової кислоти, а також декількох ефірів, ізопрену.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас