Депутати пропонують Раді узаконити пріоритет використання ПЗ з відкритим кодом в держорганах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати пропонують Раді узаконити пріоритет використання ПЗ з відкритим кодом в держорганах

569
Група депутатів пропонує Верховній Раді узаконити пріоритет використання програмного забезпечення з відкритим кодом в органах державної влади.
Відповідний проект закону № 9745 "Про внесення змін до закону "Про Національну програму інформатизації" щодо використання відкритого ПЗ в органах держвлади" зареєстрований у парламенті 23 січня.
Відповідно до законопроекту, в держорганах пріоритетним має бути використання ПЗ з відкритим кодом, яке присутнє на ринку інформаційних технологій або у вільному доступі і не поступається за профільною для сфери застосування функціональністю. Також воно повинно бути більш вигідним, ніж платне програмне забезпечення за співвідношенням "ціна-функціональність".
Крім того, законопроектом передбачається, що користувачі ПЗ в органах держвлади і на держпідприємствах повинні обов'язково використовувати відкриті технічні стандарти.
Проект закону також прописує вимоги щодо використання ПЗ в навчальних закладах державної та комунальної форм власності. Зокрема, такі навчальні заклади повинні використовувати у навчальному процесі технічні стандарти "і програмне забезпечення, яке ні в якому разі не вимагає додаткової оплати з боку учня". При цьому в дослідницьких цілях навчальні заклади можуть використовувати ПЗ з закритим кодом.
Крім того, пропонується прописати основні вимоги щодо проведення закупівель ПЗ за державні кошти. Зокрема, під час тендерів пріоритет повинен надаватися вітчизняним програмним продуктам та рішенням, наявними на ринку відкритого програмного забезпечення.
У пояснювальній записці зазначається, що схвалення проекту закону буде регулювати використання програмного забезпечення в органах державної та місцевої влади, а також у державних навчальних закладах і, крім того, допоможе запобігти створенню монополій при постачанні програмних продуктів і комплексних інформаційних рішень.
Відповідно до даного законопроекту, ПЗ з відкритим кодом є комп'ютерна програма або сукупність програм з позначеними функціональними, технічними властивостями, які відповідають вимогами відкритих технічних стандартів, супроводжуються відкритим вихідним кодом і можуть вільно змінюватися, тиражуватися і поширюватися.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас