Законні пільги дістануться далеко не всім — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Законні пільги дістануться далеко не всім

Казна та Політика
1067
В Україні майже 18 мільйонів пільговиків, країна посідає перше місце в світі з надання пільг. Про це сказано в повідомленні прес-служби Міністерства фінансів України.
У міністерстві відзначили, що в Україні налічується 380 категорій пільг.
"Треба враховувати, що держава не може одночасно виплатити всі соціальні пільги, передбачені законами, багато з яких залишилися у спадок і є застарілими тапопулістськими. Межі платоспроможності держави, її бюджет і Пенсійний фонд, тим більше під час світової економічної кризи, вкрай обмежені", - сказано в повідомленні.
У свою чергу практика європейських держав, яка підтверджена рішеннями конституційних судів, зокрема Литви, Польщі, Хорватії, Угорської Республіки та багатьох інших також ґрунтується на принципі соціальної держави з особливостями їх економічного становища і доводить, що соціальні виплати та гарантії повинні ґрунтуватися на об'єктивній економічній ситуації в кожній державі, зазначається в повідомленні.
Прагнучи якомога краще забезпечити соціальний захист громадян, держава враховує рівень і перспективи свого економічного розвитку, підкреслюють у Мінфіні. "Адже, соціальне забезпечення нерозривно пов'язане з економічним розвитком і добробутом держави і не може бути реалізоване без відповідного фінансового забезпечення", - вважають у міністерстві.
"Таким чином, рішення Конституційного Суду України щодо права Кабінету міністрів встановлювати розмір соціальних виплат відповідно до фінансових можливостей держави відповідає світовій практиці, яка виходить з того, що не може бути зменшений прожитковий мінімум, а максимум залежить від об'єктивних можливостей держави", - підкреслюється в повідомленні.
При цьому, зазначають у Мінфіні, принциповим визначенням є те, що рівень державних гарантій права на соціальний захист повинен відповідати Конституції України, а мета і засоби їх коригування бути об'єктивно виправданими, обґрунтованими і справедливими.
У Мінфіні нагадали, що з метою поліпшення ситуації із соціальними виплатами в листопаді 2011 року урядом схвалено постанову № 1210 "Про підвищення рівня соціального захисту громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи", якою з 1 січня 2012 року значно збільшені, в порівнянні з 2011 роком, розміри соціальних виплат.
Нагадаємо, Конституційний Суд України вважає, що суди, розглядаючи справи про соцзахист громадян, повинні враховувати не тільки закони, але й нормативні акти Кабміну.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас