Давос: бізнес в полоні політиків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Давос: бізнес в полоні політиків

Казна та Політика
849
СЕФ цього року зібрав не менше зірок політики і бізнесу, ніж у минулі роки, але багато учасників дискусій в Давосі скаржилися на "відчуття безсилля" в умовах кризи.
"Давос завжди Давос", - любить повторювати один з топ-менеджерів з Уолл-стріт, але в цьому році це правило, схоже, не спрацьовує, пише газета The Wall Street Journal. Зовні все як завжди: глави держав і урядів, власники та топ-менеджери найбільших компаній і навіть зірки шоу-бізнесу, - всі вони збиралися на п'ять днів на швейцарському гірськолижному курорті. Закулісні угоди, експертні прогнози і час від часу цікаві дебати, - все це також було. Але, як зауважує автор статті, редактор відділу фінансів та інвестицій WSJ Франческо Геррера, виразно присутнє відчуття, що чогось бракувало.
На трьох попередніх СЕФ у Давосі, які висвітлював Геррера, учасники справляли враження людей, які реально впливають на найважливіші події в світі. Цього разу такого відчуття не виникало, стверджує автор.
Економічна криза в Європі домінувала у дискусіях на сцені СЕФ і за лаштунками форуму, але учасники цих обговорень - "капітани промисловості, титани фінансів і відомі вчені - відчували незвичне для таких людей відчуття безсилля". Як каже неназваний голова міжнародної корпорації, яка інвестувала мільярди доларів в Європу, "все тепер залежить від політиків: або вони діють, або ні; від бізнес-спільноти тепер мало що залежить".
Надії на вияв політичної волі були особливо високі перед виступом керівниці найбільшої економіки Європи Ангели Меркель. Один з інвесторів з дуже хорошими зв'язками шепнув кореспонденту WSJ, що, згідно з витоками з оточення канцлера, від її виступу слід очікувати великої політичної ініціативи континентального масштабу. Але замість того, щоб уподібнитися Маргарет Тетчер, фрау Меркель лише прочитала лекцію, адресовану главам Італії, Іспанії та Португалії, про необхідність подальших заходів економії.
Ця лекція не підняла дух інвесторів. Як зізнався згодом у бесіді з Франческо Геррера менеджер великого інвестиційного фонду, поки він слухав виступ канцлера Німеччини, - "продав всі свої європейські позиції".
Менше уваги звернули на ту частину промови пані Меркель, в якій вона виклала своє бачення федеральної Європи з центром у Брюсселі, який буде все більше схожим на наднаціональний уряд. Зате цей пасаж дуже зачепив британського прем'єра Девіда Кемерона, який, зі свого боку, обрушився з нищівною критикою на єдину європейську валюту як проект і на керівництво цим проектом з боку Німеччини. Подібна різкість також не відповідала традиції і духу Давосу, де намагаються уникати прямих зіткнень і суперечок між главами урядів.
Трохи менш напружена обстановка була серед лідерів бізнесу, тим більше, що за відсутності керівництва Білого дому "американський прапор оптимізму" несли в Давосі представники Уолл-стріт. Кілька американських банкірів досить позитивно відгукнулися про плани ЄЦБ надати європейським банкам майже півтрильйона євро. Один з плюсів цього плану, в очах американських фінансистів, полягає в тому, що дешеві кредити ЄЦБ можуть істотно послабити тиск ринків - принаймні, до тих пір, поки європейські політики, що загрузли в протиріччях, не домовляться про довготривале вирішення проблем континенту.
Як висловився один з американських банкірів, "купити трохи часу - гарна ідея". Але сам по собі план ЄЦБ - це ще не є вирішення довгострокових проблем фінансового сектору Європи. А от щодо інших можливих рішень цих проблем Давос виявився вельми скромним на рецепти, резюмує WSJ.
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас