Іран вирішив відповісти санкціями на санкції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іран вирішив відповісти санкціями на санкції

Енергетика
1659
Іран обмежить поставки нафти в країни, які загрожують ісламській республіці економічними санкціями. Як повідомляє Reuters, про це заявив міністр нафти країни Рустам Кашемі (Rostam Qasemi). "Ми відповімо санкціями на санкції", - сказав Кашемі. Про це повідомляє Лента.ру.
Міністр нафти зазначив, що обмеження експорту не завдасть серйозного збитку економіці Ірану. "У іранської нафти є свій ринок, навіть якщо ми скоротимо поставки в Європу", - заявив Кашемі. Він не перерахував країн, щодо яких може бути введено обмеження на експорт нафти.
Міністр також не уточнив термінів введення санкцій, заявивши, то це станеться "дуже скоро". За інформацією агентства, парламент Ірану повинен був обговорювати подібні заходи ще в неділю, 29 січня, але уряд країни відклав внесення законопроекту.
Країни Євросоюзу погодили ембарго на постачання нафти з Ірану 23 січня. Угода передбачає негайну заборону на купівлю сирої нафти з Ірану. Зобов'язання за вже укладеними контрактами повинні бути виконані до 1 липня 2012 року.
Це рішення стало реакцією на доповідь комісії МАГАТЕ, яка вважає, що Тегеран займається розробкою ядерної зброї під прикриттям розвитку мирного атома. Європейські держави також вели переговори про аналогічні санкції стосовно Ірану з боку інших країн, але не досягли успіху. Так, 30 січня Індія відмовилася підтримувати ембарго.
Іран поставляє в Європу близько 20 відсотків видобутої в країні нафти, основними імпортерами якої є Греція, Іспанія та Італія. У середині січня Саудівська Аравія заявила про готовність наростити обсяги експорту нафтопродуктів, якщо у покупців виникне така необхідність.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас