Експерт: Газові відносини зараз - сприяння російській економіці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Газові відносини зараз - сприяння російській економіці

503
Ми дізнаємося тільки тоді справжню ціну на російський газ, яка відповідає становищу в економіці, прожитковому рівню тощо, коли це будуть ринкові відносини. Таку думку під час відео-інтерв'ю висловив екс-міністр економіки, Президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий.
За його словами, газовий ринок - монопольний, але на ньому потрібно діяти таким чином, щоб зняти монополістичні зловживання. Це досягається виходом кількох покупців на ринок з різними пропозиціями, пошуком різних продавців, а також можливістю покупця зменшувати обсяги покупок при зростанні цін.
"Росія підвищує ціни? Так чому ж ми купили після 37 млрд кубометрів газу в 2010 році 50 млрд при зростанні цін в 2011 році? Це не ринок, це сприяння російській економіці, сприяння "Газпрому". Якщо вони підняли ціни - нам потрібно було відразу говорити "Дорогі, ми не можемо купувати у вас за такою ціною - у нас немає грошей". А немає грошей не у "Нафтогазу України" (у нього ніколи грошей не буде), а у населення, ТЕС, інших комунальних підприємств, у булочників", - зазначив експерт.
Лановий визначив варіант вирішення цієї проблеми - щоб визначити реальну ціну потрібно зібратися за столом всім покупцям, всім продавцям газу. І тоді розподіляти, для кого скільки повинен коштувати газ.
"Але європейці не консолідовані в цьому питанні - кожен думає про власну шкуру. Німців взагалі не цікавлять європейські інтереси - вони напряму домовилися, у них особливі знижки, у них особливе ставлення, і це розвалить ЄС як організаційну інституційну систему", - вважає Лановий.
Більш детальні, а головне, живі відповіді на це та інші питання ви можете переглянути на сторінці Відеоінтерв'ю з Володимиром Лановим.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас