Через морози з прилавків зникнуть овочі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через морози з прилавків зникнуть овочі

Аграрний ринок
738
Тим, хто не зробив запасу картоплі та свіжих овочів та фруктів, схоже, можливо, доведеться тимчасово перейти на макарони та консервацію - експерти прогнозують, що через сильні морози в містах скоро почнуться перебої з "борщового набору". "В овочевих рядах ринків зараз порожньо, приватники бояться заморозити товар, пішла в найближчий супермаркет - там теж асортимент став гіршим. Боюся, скоро ціни підвищать", - розповідає киянка Катерина Бурлюк.
Торгівля заперечує, що збирається піднімати ціни і що будуть перебої з асортиментом. Так, за словами директора з виробництва всеукраїнської торгової мережі В'ячеслава Говорухи, запасів овочів-фруктів на їхніх складах достатньо, щоб пережити два-три і більше тижні морозів: "Є своя база з теплими ангарами, у міру потреби доставляємо продукцію в магазини. Але такі бази є не у всіх, тому десь можуть бути і перебої з поставками, і зростання цін, особливо в регіонах, де немає великих торговельних мереж". Аналітик консалтингової компанії "ААА" Марія Колесник каже, що зараз господарства практично не продають овочі-фрукти, хіба тільки якщо в договорі передбачено санкції за зрив поставок - в мороз невигідно відкривати сховища. Тому на піку дефіциту торгівля може короткочасно підняти ціни на 20-25 коп./кг картоплі або моркви, але як тільки потеплішає, то все знову подешевшає, тому що врожай був хороший.
Керівник проекту "Агроогляд: овочі та фрукти" Тетяна Гетьман прогнозує 5-10%-е подорожчання (на 10-30 коп./кг) "борщового набору" до кінця тижня. Це означає, що картопля буде по 2,75-3 грн/кг, морква по 3-3,50, буряк по 2-2,20, капуста по 1,2-1,5 грн. Найбільш ходові сорти яблук - польські і українські, по 7-8 грн/кг, - подорожчають на гривню, але це пов'язано не тільки з морозами, але і з виснаженням запасів.
У той же час всі експерти кажуть, що не буде перебоїв з постачаннями заморських фруктів - бананами, апельсинами, мандаринами - товар швидкопсувний, тримати його на складах ніхто не буде, незважаючи на мороз. "Але ціни на них також трохи піднімуть, адже відходів стане більше (наприклад, банани дуже бояться холоду), та й покупцям треба бути уважнішими, щоб не купити підмерзлу гниль у помаранчевій шкірці", - говорить директор компанії "Проагро" Микола Верницький. < / p>
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас