Нацбанк вирішив ризикнути — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк вирішив ризикнути

Валюта
10812
НБУ вирішив дозволити банкам переоцінити свої резерви, сформовані під видані кредити. Кредитні ризики тепер будуть враховувати не тільки фінансовий стан позичальника, але і своєчасність погашення ним раніше отриманих кредитів. Це дозволить банкам вивільнити кошти і направити їх на нове кредитування, відзначають експерти.
Національний банк вирішив допомогти кредитним установам з вирішенням проблеми високих витрат на формування резервів. Своєю постановою N486 НБУ пом'якшив коефіцієнти обліку застав для відшкодування можливих кредитних втрат, повідомило в п'ятницю інформагентство "Інтерфакс-Україна". Зокрема, Нацбанк підвищив до 80% коефіцієнти обліку банківських металів, закладених під кредитні операції, які класифікуються як субстандартні (коефіцієнт становив 60%; прострочення на термін 31-60 днів) і сумнівні (20%; 61-90 днів). З 50% (субстандартні) і 20% (сумнівні) до цих же 80% підвищені коефіцієнти обліку державних цінних паперів, закладених під такі ж категорії кредитів.
Коефіцієнт обліку нерухомості, іпотечних облігацій і сертифікатів у субстандартних і сумнівних позиках збільшений на 10 пунктів - до 50% і 30% відповідно. Однак ці послаблення стосуються лише гривневих кредитів. Документ передбачає розширення можливості обліку безумовних гарантій при розрахунку резервів: коефіцієнти для всіх категорій кредитних операцій (крім безнадійних) підвищено до 100%. При визначенні кредитних категорій НБУ відмовився від їх прив'язки до абсолютного розміру чистого кредитного ризику. Кредит буде визнаватися субстандартним, якщо виникне ймовірність несвоєчасного погашення всієї суми боргу (зараз позика потрапляє в цю категорію при 20-відсотковій ймовірності непогашення).
Банки також зможуть враховувати майнові права на отримання грошової виручки. Для цього банкір повинен буде мати документальне підтвердження того, що в останні 12 місяців позичальник своєчасно виконував свої зобов'язання перед цим та іншими кредитними установами. "Ми давно говорили про це з НБУ, - розповів "Ъ" голова правління Банку Форум Вадим Березовик. - Для банку більш цінним є не оцінка статків позичальника, а своєчасне обслуговування боргу. Як показав досвід останніх трьох-чотирьох років, позичальники, які мають хороший фінансовий стан, не завжди мають бажання проводити платежі з погашення боргу або відсотків по ньому". Втім, даний пункт документа не буде поширюватися на вже видані кредити.
Ці зміни банкіри вважають своєчасними. "Нормативи оцінки резервів були приведені до розумної реальності, що дозволить банкам використовувати ці інструменти для покриття своїх ризиків, - зазначив Березовик. - Немає нічого поганого в тому, що позичальник надає ОВДП та банківські метали як додаткову заставу за своїми кредитами. А на вартість таких застав погіршення стану позичальника не впливає". Додатково НБУ дозволив проводити аудит різних типів застав не щоквартально, а лише раз на рік.
Однак головна мета ініціатив НБУ - початок кредитування. "Банки будуть менше формувати резервів і звільнять кошти, що дозволить більше кредитувати, - вважає перший заступник голови правління Укргазбанку Станіслав Шлапак. - Ми не зупиняли кредитування, але так діяли не всі банки. У банків не так багато можливостей для заробітку, і вони змушені кредитувати, хоча б з урахуванням того, що наприкінці року залучили багато депозитних коштів за високими ставками, і цей ресурс повинен працювати". При цьому швидкого ефекту банкіри не очікують: "Звичайно, це певним чином допоможе відновити кредитування, але для того, щоб банки перерахували резерви і номінально побачили ресурси, потрібно враховувати і часовий лаг", - пояснив голова правління Єврогазбанку Ростислав Павлюченко.
Руслан Чорний
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас