Розщедритися МВФ заважають вибори — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розщедритися МВФ заважають вибори

Казна та Політика
572
Український уряд відкидає вимогу МВФ щодо підвищення тарифів на послуги ЖКГ, не бажаючи ризикувати популярністю влади в рік парламентських виборів. Віце-прем'єр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко повідомив, що українська сторона представить МВФ пропозиції, які дозволять компенсувати витрати бюджету без збільшення тарифів для населення. "Я можу чітко сказати, що в тому форматі, який був закладений раніше, підвищення тарифів не буде", - заявив чиновник. Тігіпко стверджує, що питання про підвищення тарифів має розглядатися тільки після реалізації програми енергозбереження в комунальній сфері.
Компенсувати суму в 15 млрд. грн., яку бюджет України міг би отримати від підвищення тарифів, Сергій Тігіпко пропонує за рахунок "податку на багатство" і нормалізації роботи з офшорними зонами. А бюджет НАК "Нафтогаз України" передбачається збалансувати за рахунок скорочення закупівлі газу в Росії. У разі відмови МВФ виділяти кредитні кошти, чиновник погрожує звернутися до інших джерел запозичень. "Є можливість ще двосторонніх переговорів, і як мінімум - є чотири країни, які мають достатньо серйозні валютні резерви. Це Росія, Китай, Індія і Бразилія", - додав він.
Минулого тижня українська делегація на чолі з віце-прем'єром Андрієм Клюєвим побувала у Вашингтоні. У Кабміні сподівалися на відновлення програми кредитування з МВФ. Прем'єр-міністр Микола Азаров стверджував, що в МВФ відбулася переоцінка вимог, і тому Україні буде легше домовитися про наступний транш. "Нарешті (в МВФ. - Ред.) зрозуміли те, що нам давно вже зрозуміло: все має бути збалансовано. Скорочення бюджетних витрат веде до скорочення купівельної спроможності, це обмежує внутрішній ринок і завдає удару по економіці", - заявив український прем'єр. У свою чергу міністр фінансів Валерій Хорошковський, який також входив до складу делегації, підтримав думку прем'єра про те, що Київ в 2012 р. може обійтися без кредитів фонду. "Коли ми говоримо про запозичення, то потрібно чітко розуміти: якщо ти не знаходишся на ринку постійних запозичень, то в потрібний момент взяти кредит буде дуже складно", - пояснив міністр.
Торік Київ втратив можливість отримати три "порції" кредиту МВФ у розмірі приблизно $1,5 млрд. кожен в рамках програми stand-by загальним обсягом $15,5 млрд. Причина - порушення раніше погоджених з фондом термінів проведення пенсійної реформи та підвищення тарифів на газ. До останнього часу влада активно демонструвала, що економіка України цілком може обійтися без залучення фінансових коштів ззовні. Однак ризик виникнення другої хвилі світової економічної кризи змусив Київ по-іншому подивитися на ці речі. На початку вересня парламент прийняв закон про пенсійну реформу. У жовтні минулого року місія МВФ знову вирішила почекати з відновленням фінансової допомоги Україні. З'ясувалося, що до закінчення переговорів про вартість російського газу в 2012 р. український уряд не може виконати вимогу МВФ щодо оздоровлення фінансового стану НАК "Нафтогаз України". Вирішити це питання за допомогою підвищення тарифів для населення, як рекомендує МВФ, напередодні парламентських виборів уряд не бажає.
Експерт з питань економіки Олег Морква вважає, що українське керівництво до останнього буде чинити опір вимогам МВФ, відмовляючись підвищувати тарифи, оскільки будь-яке погіршення життя населення буде бити по рейтингах правлячої партії. "Щоб збільшити шанси на виборах для максимально можливої кількості депутатів, від правлячої партії будуть прийматися всі кроки, щоб не підвищувати тарифи", - сказав "i" експерт. За його словами, це можливо в тому випадку, якщо не буде серйозного погіршення економічної ситуації в країні. "Є надія, що від Євро-2012 будуть отримані позитивні підсумки, перш за все в плані стабільності валют", - зазначив він. У свою чергу МВФ принципово стоятиме на тому, що без виконання раніше позначених параметрів виділення $10 млрд. навряд чи можливо. "Якщо не буде ніяких рухів у плані компромісного рішення з обох сторін, то до парламентських виборів МВФ навряд чи виділить Україні ресурси", - вважає Морква.
За словами політолога Семена Уралова, Україна стала настільки залежною від кредитів МВФ, що вже не принципово - отримає вона черговий транш чи ні. "Якщо проводити паралелі між економічною ситуацією, що створилася в Україні, і наркотичною залежністю, можна сказати, що наша країна вже давно прийняла ту фатальну дозу, після якої в економіці починаються незворотні процеси", - говорить політолог.
Старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь звертає увагу на те, що компенсувати витрати держбюджету України, не підвищуючи тарифи, буде досить складно. "Скорочення закупівель газу залежить від позиції "Газпрому". У поточному контракті у нас не передбачена така можливість. Хоча ми і скорочуємо закупівлі газу, Росія поки не застосовує до нас санкції, але може. Щодо "податку на багатство" - питання в тому, як це описано і як буде враховуватися. Щодо офшорів - основна проблема з Кіпром, з яким у нас є міжурядова угода про відсутність подвійного оподаткування, скасувати яку поки не вдалося", - сказав експерт. Економіст відзначив, що отримати гроші від фінансової організації важливо в першу чергу для того, "щоб ними ж заплатити борг МВФ і відповідно прибрати навантаження на бюджет". За словами Жолудя, цього року Україна має повернути МВФ майже $3,5 млрд.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас