Давоські мудреці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Давоські мудреці

Казна та Політика
2617
На економічному саміті в Давосі світові лідери в черговий раз роздумують над долею світового капіталізму і всієї економічної системи. Потрібно врятувати Європу і не потрапити в залежність від китайських комуністів. От така дилема.
Світ побоюється нової хвилі рецесії. При найкращому розвитку подій загальносвітове ВВП зможе втриматися в 2012 році на рівні зростання в 3%. Але це дуже-дуже оптимістичний прогноз. Необхідно винаходити нову рівновагу в споживанні та виробництві товарів і послуг.
Раніше кредитні ринки давали можливість розвиненим країнам оплачувати свої високі соціальні стандарти і не дуже замислюватися над обмеженням споживання. Тепер же ситуація кардинально змінилася, і навіть обмеження і економія не ведуть до потрібного результату. Світ шукає новий шлях до виходу з тривалої кризи.
Не до порятунку світу
Нинішній форум в Давосі відрізняється зниженням представницького рівня. На його відкритті виступала канцлер Німеччини Ангела Меркель, а на наступний день прибув глава Великобританії Девід Кемерон. Решта лідерів великих країн цього року дуже зайняті внутрішніми справами, щоб приділяти свій час теоретичним обговоренням.
Так, Барак Обама виступав перед палатами Конгресу, з останнім посланням до нації перед виборами президента в листопаді. Франція і Росія також готуються до всенародного голосування і зосередилися на внутрішніх проблемах. Крім того, Володимира Путіна, який дуже розраховує стати президентом Росії в березні 2012 року, не дуже шанують у Європі, називаючи другим Брежнєвим, і тому псувати свій рейтинг непотрібними звинуваченнями в Швейцарії він не має наміру.
Питання буття
Ті ж, хто все-таки добрався до Швейцарії, зосередилися на двох питаннях: як досягти рівноваги і чи варто використовувати азіатські гроші для виходу з кризи.
Перша з цих проблем більш концептуальна і не вирішується за кілька років. Приклади Греції, Ірландії чи Португалії показали, до чого можуть призвести високі соціальні стандарти, не підкріплені економічними показниками. Цього року, завдяки кризі суверенних боргів, загальний валовий продукт ЄС може знизитися на 0,2% в порівнянні з 2011 роком. Якщо це станеться, то світова економіка ввійде в новий період рецесії.
"Тут все буде залежати від Греції та її реформ. Ця країна показала, що готова зрізати свої витрати, але поки реальних кроків не зробила", - розповіла Контрактам.UA Таня Шліман з International Institute for Strategic Studies. На її думку, проблема лежить набагато глибше однієї або декількох проблемних країн і тенденція до посилення економії по всьому світу може затягнутися на багато років.
Крім того, Європа зараз активно роздумує над тим, як зберегти свою єдність. Не дарма на форумі були присутні два головні антагоністи з союзу - Меркель і Кемерон. Німеччина вимагає посилити контроль центрального апарату Європи в бюджетній сфері. Разом з Парижем, Берлін наполягає на тому, щоб окремі країни допустили європейських емісарів до формування своїх бюджетів.
Лондон виступає категорично проти цього, оскільки, за словами Девіда Кемерона, це підірве економічну незалежність членів ЄС і буде ударом по фінансовому становищу Англії. Зараз Євросоюз перебуває в становищі, коли кожне рішення може призвести до його розпаду. Тому Меркель і Кемерон хочуть почути думки експертів до того, як почнуть просувати свої пропозиції через Європейський парламент.
Китайський синдром
Іншим важливим питанням на форумі є ступінь залученості азіатських і особливо китайських бізнесменів у європейську економіку. Ще восени 2011 року Пекін заявив, що готовий інвестувати значні кошти в стабілізацію економіки ЄС, щоб не допустити там кризи. Але уряди союзу заявили, що поки можуть впоратися зі своїми проблемами самі. Тепер же китайський бізнес має намір просунутися на європейські ринки через ділові контакти, минаючи президентів і прем'єрів.
Китайські олігархи вже не бажають обмежуватися скупкою нафтоносних пластів в Африці чи плантацій цукрової тростини в Латинській Америці. Під час кризи можна вигідно придбати високотехнологічні європейські підприємства. Потужна китайська делегація в Давосі зосередилася на тому, щоб переконати всіх у своїх можливостях. Поки ЄС намагається притримувати цей потік інвестицій, оскільки знає, що бізнес в КНР багато в чому контролюється державою, і тому після капіталовкладень і кредитів Китай буде вимагати від Європи більше зговірливості на світовій арені.
Україна в тіні
Українське питання на форумі в Давосі цього року ще більше в тіні, ніж в минулому січні. Звичайно, фонд Віктора Пінчука проводить Український ланч і Круглий стіл з питань філантропії, але це скоріше приватні акції одного фонду, а не урядова ініціатива. Цього року на офіційному ланчі з президентом Януковичем очікуються тільки міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт і колишній глава фінансового відомства Росії Олексій Кудрін. Президент Польщі Броніслав Коморовський зустрівся з Віктором Федоровичем на швейцарській землі, але демонстративно неформально, так би мовити, пробігаючи неподалік.
Така холодність європейських політиків пояснюється внутрішньою ситуацією в Україні навколо судових процесів над опозиційними лідерами. Навіщо їм зайві закиди у зв'язках з недемократичним режимом без будь-яких економічних дивідендів? В умовах серйозної кризи в ЄС Україна зі своїм наступом на політичні свободи перестала цікавити і світовий бізнес. У нього зараз багато важливіших питань.
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас