У Молдавії Комітет із захисту Конституції та демократії вимагає розпуску парламенту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Молдавії Комітет із захисту Конституції та демократії вимагає розпуску парламенту

Казна та Політика
108
У Молдавії Комітет із захисту Конституції та демократії провів в Кишиневі новий багатотисячний мітинг протесту проти "узурпації державної влади" у республіці правлячим у країні "Альянсом за європейську інтеграцію" і зажадав його якнайшвидшої відставки. В акції протесту, за різними оцінками, взяло участь від 2 тис. до 5 тис. чоловік з різних районів країни, які виступив проти "антиконституційного та олігархічного режиму" і зажадали від влади "повернутися в межі законності й демократії".
Учасники мітингу обвинуватили правлячу коаліцію в тому, що вона узурпувала державну владу, не змогла вибрати президента в застережений термін і відклала процедуру його обрання на невизначений період, а також вирішила провести у квітні ц.р. референдум щодо змін Конституції з метою зменшення кількості голосів, необхідних для обрання президента в парламенті.
У своїй резолюції, прийнятій за підсумками мітингу, протестувальники заявили, що парламент Молдавії нинішнього скликання вже використав усі відведені йому законом спроби обрання президента, але не обрав главу держави, і не має більше права повертатися до виборів президента. Маніфестанти закликали керівників парламентських партій, які входять до правлячої коаліції, відмовитися від проведення референдуму щодо змін Конституції. Вони вимагали також від них " якомога швидше демонтувати механізм узурпації влади", розпустити парламент, призначити дату нових парламентських виборів і провести вільні та демократичні вибори. Маніфестанти наполягають також на зміні законодавства про формування Центральної виборчої комісії для того, щоб в опозиції була більшість у складі ЦВК. Вони також виступають за відставку нинішнього складу Центрвиборчкому і вимагають відходу із займаної посади голови Конституційного суду Олександра Тенасе. Учасники мітингу протесту закликали Генпрокуратуру Молдавії почати карне розслідування за фактом узурпації держвлади. Маніфестанти організували марш протесту центром Кишинева, пообіцявши продовжити акції протесту в наступні вихідні (4-5 лютого).
Як повідомлялося раніше, 22 січня Комітет із захисту Конституції та демократії, який очолив колишній лідер Християнсько-демократичної партії Молдавії, екс-заступник голови парламенту і колишній віце-прем'єр Юрій Рошка, почав безтермінову акцію протесту проти "узурпації державної влади" правлячим альянсом. Учасники мітингу підкреслили, що будуть проводити акції протесту в режимі " нон-стоп" до повної відставки правлячого альянсу, розпуску парламенту і призначення дати дочасних парламентських виборів. Вони висловили невдоволення із приводу погіршення соціально-економічної ситуації в країні, порушення норм демократії та Конституції, зажадали відставки уряду, виконуючого обов'язки президента, голови парламенту Маріана Лупу, а також нинішнього складу Центральної виборчої комісії.
За матеріалами:
Завтра
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас