Іран може припинити імпорт європейських товарів у відповідь на санкції Євросоюзу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іран може припинити імпорт європейських товарів у відповідь на санкції Євросоюзу

268
Іранські парламентарії доопрацювали законопроект про припинення поставок нафти в країни Європейського союзу і тепер пропонують додатково заборонити імпорт будь-яких європейських товарів до Ірану, передає іранський телеканал Press TV.
За словами заступника голови комісії з енергетики Насера Судані, законопроект тепер складається з 4 основних положень. "Згідно з основним положенням, Ісламська Республіка Іран має намір повністю припинити поставки нафти в європейські країни доти, доки діють санкції ЄС", - заявив Судані. Це положення може бути пізніше змінено, тому що деякі парламентарії наполягають на припиненні експорту нафти до ЄС не менш ніж на п'ять років.
"Крім того, законопроект зобов'язує уряд додатково заборонити імпорт будь-яких товарів з держав, що наклали санкції на нашу країну", - додав Судані. За його словами, законопроект буде представлений на голосування в парламенті Ірану 29 січня ц.р. і, швидше за все, буде схвалений.
Нагадаємо, 23 січня ц.р. ЄС схвалив новий пакет санкцій стосовно Ірану, покликаний скоротити джерела фінансування ядерної програми країни. Рада ЄС ввела заборону на імпорт, придбання та транспортування іранської нафти і нафтопродуктів, а також належні до них фінансові та страхові операції. Крім того, заборона накладена на експорт до Ірану нафтохімічного устаткування, на передачу відповідних технологій, на інвестиції в іранські компанії нафтового сектора і на створення спільних підприємств. Відповідно до прийнятих обмежувальних заходів, до 1 липня 2012 р. від санкцій звільняються сторони чинних угод з Іраном.
21 листопада 2011 р. США, Великобританія і Канада оголосили про введення стосовно Ірану односторонніх санкцій, спрямованих проти енергетичного і фінансового секторів іранської економіки. Причиною санкцій стала доповідь Міжнародної організації з атомної енергії (МАГАТЕ), в якій йшлося, що Іран до 2003 р. вів роботи, спрямовані на створення ядерної зброї, і що така діяльність може вестися і до цього дня. США, Ізраїль і низка країн Заходу підозрюють Іран у спробах створити ядерну зброю. Іранський уряд заявляє, що його ядерна програма носить мирний характер.
Іран є другим серед членів Організації країн - експортерів нафти (ОПЕК) після Саудівської Аравії. У 2010 р. Іран перебував на третьому місці в світі за обсягами експорту нафти після Саудівської Аравії і Росії. На частку країн Євросоюзу в даний час припадає близько 20% іранського експорту сирої нафти. Найбільшим же споживачем іранського "чорного золота" є Китай, який закуповує 20% нафти республіки. За інформацією ОПЕК, загальна вартість річного експорту іранської нафти становить 71,6 млрд дол.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас