Лагард: Антикризові програми повинні бути індивідуально підібрані для кожної конкретної країни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лагард: Антикризові програми повинні бути індивідуально підібрані для кожної конкретної країни

130
Голова Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крістін Лагард попередила на Всесвітньому економічному форумі в Давосі про потенційну шкоду антикризових заходів для економічного зростання, передає BBC. За її словами, антикризові програми повинні бути індивідуально підібрані для кожної конкретної країни і не повинні носити універсальний характер.
"Ми не закликаємо до поголовного проведення програм податково-бюджетної консолідації. Для деяких країн це необхідно, але багато хто може обійтися без заходів жорсткої економії, вишукуючи інші шляхи боротьби з борговою кризою", - вважає Лагард.
Відомо, що МВФ планує програму допомоги проблемним державам єврозони і активно закликає країни Євросоюзу (ЄС) до скорочення бюджетного дефіциту.
До думки Лагард приєднався міністр фінансів США Тімоті Гайтнер, також який вважає, що антикризові заходи можуть мати негативні наслідки, що ведуть до рецесії. "Є ризик, що на будь-яке сповільнення економічного зростання країни почнуть реагувати заходами жорсткої економії, а це неправильний взаємозв'язок", - вважає Гайтнер. При цьому він визнає, що для багатьох європейських країн ще довгий час не буде ніякої альтернативи істотним бюджетним скороченням.
Багато аналітиків також відзначають потенційну шкоду політики жорсткої економії. Так, американський фінансист та інвестор Джордж Сорос вважає, що бюджетне посилення, на якому наполягає Німеччина, може вкинути Європу в рецесійну спіраль. "Німеччина відіграє роль європейського наглядача і змушує периферійні країни вдаватися до жорстких бюджетних обмежень. Однак реальність така, що вони приведуть економіку ЄС до стагнації, що може зруйнувати блок", - вважає Сорос.
Нагадаємо, головними прихильниками політики посилення економії в країнах ЄС виступають Німеччина та Франція, які бачать у посиленні фінансової дисципліни вихід з боргової кризи.
На саміті Євросоюзу в Брюсселі 9 грудня 2011 р. європейські лідери попередньо схвалили новий бюджетний пакт, який передбачає юридичну відповідальність держав за невиконання програми проведення узгодженої податкової і бюджетної політики.
Бюджетний пакт, про який йде мова, передбачає, що у разі недотримання країною бюджетної дисципліни вона може бути притягнута до відповідальності перед Європейським судом. Угода також передбачає, що приєдналися до нього країни будуть підтримувати структурний дефіцит бюджету на рівні 0,5% від номінального ВВП, загальний дефіцит на рівні менше 3% і держборг, що не перевищує 60% від ВВП. Пакт повинен бути підписаний до 1 березня 2012 р.
Згідно з чернеткою нового фіскального договору країн ЄС Європейський суд буде наділений повноваженнями штрафувати країни, що порушують бюджетну дисципліну. Розмір штрафу, який сплачуватиметься в Європейський стабілізаційний механізм (ESM), буде доходити до 0,1% ВВП країни. Також пакт передбачає створення централізованого корекційного механізму, який автоматично задіяний в разі істотних відхилень від цільового рівня структурного дефіциту 0,5% ВВП.
Даний бюджетний пакт покликаний допомогти стабілізувати обстановку в європейському регіоні і повернути довіру інвесторів.
Відзначимо, раніше в січні МВФ знизив прогноз зростання світової економіки в поточному році до 3,3%. Колишня оцінка передбачала зростання глобального ВВП в 2012 р. на 4,0%. МВФ прогнозує, що ВВП єврозони в 2012 р. скоротиться на 0,5%, а економіка США зросте на 1,8%. У 2013 р. світове економічне зростання прискориться до 3,9%, в США - до 2,2%, тоді як зростання в єврозоні становитиме лише 0,8%.
Пошук виходу з європейської бюджетно-боргової кризи став одним з основних питань, що обговорюються на форумі в Давосі.
У Давос з'їхалися близько 40 глав держав і урядів. Давоський форум-2012 зібрав рекордну кількість учасників - понад 2,6 тис., серед яких 1,6 тис. представляють ділові кола. У форумі беруть участь міністр фінансів США Тімоті Гайтнер, генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй Пан Гі Мун, директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард, президент Світового банку Роберт Зеллік. Давос відвідав і Президент України Віктор Янукович.
Давоський форум завершиться сьогодні, 29 січня 2012 р. Основною темою форуму в цьому році заявлена "Велика трансформація: формування нових моделей". Серед нових моделей, які належить виробити і засвоїти людству, виділяється, перш за все, нова модель глобального управління, яка повинна враховувати тектонічні зрушення геополітичного характеру, поступове зміщення центру влади із Заходу на Схід і виникнення нових, недержавних агентів впливу.
За матеріалами: BBC
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас