Биті карти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Биті карти

Фінтех і Картки
5476
Європа більше не хоче втрачати гроші своїх громадян на шахрайстві з пластиком. З цього року банкіри Старого Світу обмежили можливості для карткових махінацій. Тепер для отримання грошей в банкоматах або розрахунків в магазинах буде потрібно картка з вмонтованим чіпом.
Нові технології можуть обернутися для українців проблемою. Сьогодні на 34 млн. осіб припадає трохи більше 33 млн. карток. З цієї кількості лише 1,9 млн. карт (5,7%) є чіповими, каже голова Української міжбанківської Асоціації членів платіжних систем "ЕМА" Олександр Карпов. З них 670 тисяч - це комбіновані карти (мають і чіп, і магнітну смугу), а решта 1,2 мільйона виключно чипові. Останні - це карти Національної системи масових електронних платежів (НСМЕП). Карток міжнародних платіжних систем без смуги (тільки з чіпом) в Україні немає.
Українські банкіри вже почали попереджати своїх клієнтів. Минулого тижня Єврогазбанк перший розіслав повідомлення, в яких поінформував, що починаючи з поточного року зняти готівку в банкоматах країн Євросоюзу можна тільки з чіпових платіжних карт. "З 2012 року всі банкомати в країнах ЄС будуть переоснащені, щоб приймати пластикові картки з чіпами, оскільки їх важче підробити", - пояснює начальник управління платіжних карт Єврогазбанку Тетяна Ковач.
Темне минуле
Захід магнітних технологій і перехід на чіп стався завдяки шахраям. Сьогодні експерти налічують близько півтора мільйони карткових шахраїв, а масштаби їхньої діяльності за останнє десятиліття зросли більш ніж утричі. Локальні крадіжки трансформувалися в індустрію, учасники якої обмінюються досвідом і свіжими ідеями. Тільки в 2010 році через це емітенти кредитних карт у всьому світі втратили понад $5 млрд. Безпека грошей, що лежать на банківській картці, - це питання престижу платіжних систем. Не дивно, що вони намагаються максимально захистити пластик від злочинців. Власне Резолюція Європейської платіжної ради від 31 січня 2011 р. про запобігання шахрайству з картами в розвиненому середовищі EMV (стандарт, розроблений Europay, MasterCard, Visa) наказала платіжним системам "надавати банкам можливість емітувати лише чіпові карти, а також відхиляти запити на авторизацію по магнітній смузі".
Через масову крадіжку даних з магнітних карт в банкоматах Німеччина перейшла до оплати товарів картками з чіпом з липня минулого року. "З 2012 року зняти готівку в німецьких банкоматах можна тільки з чіпових карт", - підтвердив Союз німецьких ощадних кас. Високий рівень безпеки новим картам гарантує мікросхема, тобто чіп. Зчитування інформації з такої карти практично виключено. При розрахунках нею потрібно обов'язково набирати ПІН-код. У той час як для платежів картками з магнітною стрічкою достатньо лише поставити підпис на квитанції.
В Україні значно менше користуються банківськими картами, ніж у Європі. А переважна більшість операцій - це зняття зарплати в банкоматі. Відповідно і за рівнем шахрайства наша країна значиться в кінці списку. Однак це не привід розслаблятися. По-перше, популярність банківських карт зростає, по-друге, карткові шахраї гастролюють по світу, як і інші їхні "колеги", а по-третє, все більше українців їздять за кордон і використовують там пластик.
В'ячеслав Мироненко
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас