Паї принесли дохід — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Паї принесли дохід

Аграрний ринок
859
Близько $40 за гектар найкращих у світі чорноземів - стільки становила в 2011 р. орендна плата за землю в Україні. Як повідомило Державне агентство земельних ресурсів, в Україні виплати за оренду земельних ділянок їх власникам в 2011 р. склали 5,8 млрд. грн.
Враховуючи, що площа переданих в оренду земельних ділянок та земельних часток (паїв) становить 17,36 млн. га з 30 млн. га загального обсягу орних земель, середній розмір орендної плати в Україні - 348,5 грн./га.
У 2011 р. в Україні було укладено 4,64 млн. договорів оренди. Майже половина з них (43%) укладена терміном на чотири-п'ять років, потім ідуть договори терміном на 6-10 років (38%), і лише 13% віддали свою землю в оренду на більш ніж 10 років. Як і раніше, на земельному ринку не популярна короткотермінова оренда - на термін менше трьох років було укладено всього 6% договорів. "Короткотермінову оренду взагалі варто було б заборонити", - вважає Олександр Іващенко, академік-секретар відділення рослинництва Національної академії аграрних наук. За його словами, такий короткий термін укладання договору викликає побоювання, що орендар буде нераціонально підходити до агровиробництва в гонитві за максимальними врожаями та прибутками і виснажувати землю.
Рівень орендної плати, мінімальний розмір якої становить 3% від оціночної вартості наділу, дуже сильно різниться по Україні. Так, наприклад, у Закарпатській області вартість оренди в перерахунку на гроші ледь перевалювала за 200 грн./га, тоді як на родючій Черкащині власники паїв отримували близько 450 грн. за гектар. На вартість оренди впливає, в першу чергу, якість самої землі, розмір ділянки (оренда тим вища, чим більша площа), а також присутність в регіоні конкурентів.
"Конкуренція за якісні землі дуже висока серед агрохолдингів, особливо вона загострилася напередодні запровадження ринку землі", - зазначив аналітик однієї з інвесткомпаній.
Рівень орендної плати - один із найбільш консервативних показників у країні, мало схильний до впливу інфляції. Так, в 2011 р. середній розмір орендної плати в Україні становив 348,5 грн./га проти близько 305 грн./га в 2010 р. і 260 грн. в 2009-му. Як неважко помітити, середній розмір орендної плати збільшується приблизно на 50 грн. на рік.
На думку влади, цей показник сильно занижений.
"Середній розмір паю - 4 га. Отже, селянин продовжує отримувати близько 1 тис. грн. в рік на свій пай", - обурювався прем'єр-міністр Микола Азаров. При цьому соціальна сфера в селі занепадає, оскільки навіть ці занижені, на думку чиновників, орендні платежі не впливають на розвиток соціальної сфери територіальної громади.
Крім того, уточнюють експерти, власне гроші найчастіше взагалі не фігурують у земельних розрахунках. У селах до цього дня процвітає практика розрахунку натурпродуктом - цукром, а також зерном, крупами - залежно від того, що вирощує орендар.
При цьому ціноутворення такої продукції визначається на розсуд платника і часто формується не на користь власника паю.
Так, в 2010 р. лише 28% від загальної суми орендної плати були виплачені селянам грошима, а близько 69% цієї суми оплачувалося сільгосппродукцією.
У 2012 р. ситуація з орендою землі, в тому числі, з розміром середнього орендного платежу в Україні зміниться кардинально. Постановою Кабміну від 31 жовтня 2011 р. коефіцієнт нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення, починаючи з 1 січня 2012 р., затверджений у розмірі 1,756. На практиці це означає, що оціночна вартість землі, яка використовується як база для розрахунку оренди та інших пов'язаних із землею платежів, зокрема, земельного податку, збільшиться з 11,9 до 20,9 тис. грн. за 1 га. За розрахунками аналітиків Української аграрної конфедерації, в 2012 р. середня орендна плата зросте до 533 грн./га, що в сумі складе 9,27 млрд. грн. орендних платежів в цілому по країні.
Уряд безпосередньо зацікавлений в збільшенні орендних платежів, оскільки від цих сум залежить добробут і розвиток сільських територій. У законопроекті "Про ринок земель", який на початку лютого буде розглядати парламент, передбачено відрахування 1% коштів від орендної плати за землю на розвиток сільських громад. Досі кошти на підтримку сільських громад виділялися з держбюджету.
Однак бажаючи збільшити суму оренди, щоб збільшити доходи аграрія, Кабмін автоматично збільшив і його витрати. Так, внаслідок переоцінки нормативної вартості землі зростуть і обов'язкові податкові платежі сільгоспвиробників. Так, якщо в 2010-2011 рр. аграрії заплатили 125 млн. грн. фіксованого податку, то в 2012 р., з урахуванням перегляду нормативу, сума зросте до 220 млн. грн. Крім того, орендарі, прагнучи компенсувати зростання витрат на оренду, швидше за все будуть скорочувати інші статті витрат, зокрема - заробітну плату тих же аграріїв.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас