Малим вручили інструмент — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Малим вручили інструмент

1082
Рішення, що полегшує фінустановам шлях за кордон, закріплене постановою НБУ №464 від 22 грудня 2011 р. Тепер, кажуть фахівці, близько 40 українських банків зможуть при бажанні освоїти нові напрями діяльності, а отже - і запропонувати ринку нові конкурентні продукти.
Втім, про масовість мова поки не йде - частка банків, чий капітал дозволить скористатися встановленою преференцією з боку регулятора, досить незначна - близько 3,5% від сукупного капіталу, або 2,7% зобов'язань українських банків. Але і вони зможуть скласти конкуренцію великим банкам у залученні вкладів у золоті, упевнений заступник начальника управління казначейства Індустріалбанку Геннадій Литвинов. Банки отримають "довгий" ресурс і зможуть запропонувати ринку більш дешеві кредити. В кінцевому підсумку це має позитивно вплинути на економічні показники країни.
Зниження вимог до розміру регулятивного капіталу при отриманні цієї ліцензії, каже Наталія Шишацька, начальник управління грошових і фінансових ринків "VAB Банку", відкриває доступ до зовнішніх ринків невеликим банкам, які раніше змушені були для здійснення відповідних операцій звертатися до банків-посередників, які мають прямий доступ.
При цьому чим більше банків мають у своєму безпосередньому розпорядженні прямий доступ на зовнішні ринки, тим більшу активність можна очікувати з їхнього боку у використанні переваг безпосередньої роботи на міжнародних ринках з валютно-обмінними операціями, розміщенням і залученням іноземних валют та банківських металів. Однак при цьому треба врахувати, що разом з відкриттям доступу до інструментів міжнародних ринків банки беруть на себе і ризики, характерні для цих інструментів.
Теоретично у виграші залишиться і споживач - зростання числа фінустанов, які здійснюють повний спектр банківських операцій, розширить спектр альтернатив для вибору.
Практично це означає, що всі банки країни тепер автоматично зможуть здійснювати валютні операції, оскільки, згідно із законодавством, повинні за умовчанням володіти регулятивним капіталом у розмірі 120 млн. грн., яких тепер достатньо і для виходу на міжнародний ринок золотовалютний, каже експерт Укрсоцбанку Тантелі Ратувухері. Іншими словами, валютні операції стають стандартними послугами банків.
Втім, якщо в майбутньому чиновники Нацбанку вирішать підвищити планку регулятивного капіталу, малі банки ризикують знову залишитися за бортом.
Поки ж нововведення сприятиме активізації банків як на внутрішньому, так і на міжнародних ринках. Незважаючи на формальний дозвіл з боку НБУ, рейтинг кожного з банків окремо так чи інакше буде стримувати їх активність у залученні іноземного капіталу.
До того ж нинішній лібералізації передувало посилення вимог до залучення коштів на міжнародних ринках. Тому зниження норми капіталу може виявитися недостатньою втіхою через жорсткі вимоги до зовнішніх запозичень.
Проте низки позитивних наслідків очікувати варто. Наприклад - стабілізації валютного ринку, особливо його готівкового сегменту. Крім того, знижена норма капіталізації дозволить пом'якшити вплив великих, монопольних гравців ринку, які неодноразово дестабілізували ситуацію і навіть вступали в змову. Національний банк таким чином спрощує нагляд за банківською системою і запускає механізм захисту золотовалютних резервів, валютного курсу і ринку в цілому від тиску попиту на готівковому ринку, яке спостерігалося протягом усього 2011 року.
"Теоретично на тлі низьких інвестиційних очікувань на 2012 р. зниження норми капіталізації може забезпечити додаткові надходження валютного ресурсу із зовнішнього ринку, що може допомогти знизити тиск на гривню за рахунок збільшення пропозиції долара США на міжбанківському валютному ринку", - вважає Шишацька. Що цілком вписується в заявлену НБУ позицію щодо утримання стабільності національної валюти і є ще одним кроком регулятора на шляху до вирішення даного завдання.
Проте чи буде цей ефект довгостроковим, залежить від того, які обсяги надходжень ресурсу з міжнародного ринку будуть конвертуватися в гривню на міжбанку для подальшого кредитування економіки країни на момент, коли настануть терміни повернення зобов'язань.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас