Золоті терикони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Золоті терикони

3651
В кінці грудня 2011 року зареєстрована в Люксембурзі "Sadovaya Group SA" підприємців Олександра Толстоухова та Сергія Стецуріна повідомила про залучення кредиту Європейського банку реконструкції та розвитку на суму 36 млн дол. під будівництво двох виробничих комплексів для переробки відходів вуглевидобутку. Ця компанія об'єднує шахти "Садова" (Луганська обл.) І "Світанок-1" (Донецька обл.). Очевидно, що на кожній з них планується створити переробне підприємство. Устаткування в таких випадках, як правило, є типовими і малогабаритним, дозволяючи розмістити технологічний комплекс у легкому спорудженні площею до 2 тис. кв. м - наприклад, приміщеннях шахт, поставлених на реструктуризацію.
Зараз "Sadovaya" має 16 породних і хвостових відвалів, придатних для подальшого добування вугілля. Її збагачувальні потужності дозволяють переробляти 60 тис. тонн відвальної породи на рік. Раніше компанія планувала за підсумками 2011 року вийти на 140 тис. тонн вугілля, видобутого при переробці відвалів. При цьому в 2010 показник становив лише 14 тис. тонн.
Для порівняння: весьвуглевидобуток на "Садовій" і "Світанок-1" за 2010 склав 278,5 тис. тонн, а виробничі плани на 2011 р. передбачали зростання видобутку до 500 тис. тонн в цілому по компанії. За даними за листопад минулого року, видобуток у "Sadovaya" зріс в 2,03 рази до аналогічного періоду 2010, до 47,97 тис. тонн. Виробництво вугілля з відвалів порід зросло на 73,1%, до 5,83 тис. тонн. Незважаючи на стрімку динаміку, цього недостатньо: враховуючи, що запаси вугілля в наявних у компанії відвалах оцінюються в 7,9 млн тонн. Передбачається, що два нові комплекси дозволять отримувати щорічно 47 тис. тонн вугілля з відвалів і хвостосховищ, в т.ч. 22 тис. тонн антрациту.
Також в кінці грудня 2011 зареєстрована в Канаді "EastCoal Inc.", якій належить непрацююча шахта "Вертикальна" в Луганській області, повідомила про можливість переробки відвалів на придбаній шахті ім.Менжинського. З цією метою компанія розглядає варіант будівництва виробничого комплексу з номінальною потужністю переробки 3,5 млн тонн породи на рік. "EastCoal Inc." уточнює, що мова йде про обладнання британського виробництва.
При цьому сама шахта ім.Менжинського розглядається галузевими аналітиками як малопотужний актив, що дозволяє в даний час видобувати 6 тис. тонн коксівного вугілля марок Ж і ГР на місяць. Запаси шахти оцінюються в 93 млн тонн вугілля, тому завантаження комплексу може бути забезпечене на тривалий період, що дозволяє окупити інвестиції.
Переробкою відвалів активно займається і зареєстрована в Люксембурзі "Coal Energy SA", активами якої в Україні є 10 вугільних шахт, об'єднаних в асоціацію "Надра Донбасу" і НВО "Механік", підконтрольних підприємцю Віктору Вишневецькому. При цьому в 2012 фінансовому році (завершується 30 червня) "Coal Energy" має намір наростити виробництво вугілля з відвалів на 50% до попереднього періоду, до 0,9 млн тонн. З цією метою компанія планує освоїти капвкладення у розмірі 2 млн дол. на реконструкцію вугільно-збагачувальної фабрики "Сніжнянська". Очікується, що за рахунок цього вдасться істотно збільшити глибину переробки відвалів.
Варто зазначити, що даний проект ТОВ "Антрацит" (входить в НВО "Механік") на Сніжнянської фабриці хоче фінансувати за рахунок коштів, отриманих за рахунок продажу одиниць скорочення парникових викидів в рамках механізму, передбаченого Кіотським протоколом. Очікується, що модернізація збагачувальної фабрики в Сніжному дозволить зменшити емісію парникових газів на 494,1 тис. тонн в еквіваленті. Це буде досягнуто за рахунок запобігання горіння вугільних відвалів у Донецькій області та зниження викидів метану з шахт. Цьому, в свою чергу, посприяє заміна вугілля, що видобувається в шахті, на вугілля з відвалів. Відвали обробляються за допомогою крутопохилих сепараторів з використанням води як робочої рідини в закритому циклі. Порожня порода йде для рекультивації земель.
У рамках кіотських механізмів у Донбасі фінансується ще низка проектів з переробки вугільних відвалів. Так, у стадії верифікації перебуває проект ТОВ "Моноліт-Україна" з переробки териконів на проммайданчику колишньої шахти №6 "Дар'ївська" в смт. Кленовий Луганської області. За розрахунками, це дозволить запобігти викидам парникових газів в еквіваленті 587,2 тис. тонн двоокису вуглецю, що відбуваються при спалюванні відвалів. Аналогічний проект у 2009 р. розпочато ФПГ ТОВ "Схід Захід" на колишній шахті №3-80 об'єднання "Ровенькиантрацит", шахті ім.М.Фрунзе (№1,2,3) і колишній шахті №31-32 (№ 5), в сел. Ясеновське Луганської області з обсягом скорочення 591,3 тис. тонн викидів.
Також з 2009. ПП "Снабтехмонтаж" веде переробку відвалів колишньої шахти №40 в сел. Володарське Луганської області. Застосування повного циклу збагачення вугілля дозволить зменшити викиди на 580,96 тис. тонн. Найбільші обсяги зниження викидів передбачені проектом ТОВ "Темп Лтд-А" з розбирання і переробки відвалів біля м.Ровеньки Луганської області методом промивання вугілля в щільному середовищі - 1,793 млн тонн двоокису вуглецю в еквіваленті. Проект перебуває в стадії верифікації. Аналогічні технології для переробки відвалів біля м.Ровеньки має намір використовувати і ТОВ "Вугледобувна компанія "Схід-Вугілля АГ". Ефект від проекту оцінюється в 640,8 тис. тонн одиниць скорочення.
Виходячи з поточної ринкової вартості одиниць встановленої кількості (1 ОУК = 1 тонн СО2) близько 7,5-8 євро, можна приблизно оцінити рентабельність цих проектів. Але їх підтримка в даний час не є пріоритетом державної бюджетної політики, незважаючи на величезне екологічне значення.
Як відомо, в розвинених країнах утилізація промислових відходів, у тому числі вугільних відвалів, досягає 70-80%. В Україні та країнах СНД даний показник всього 12-15%. У результаті в Донбасі на кожного жителя припадає приблизно 4 тис. тонн відходів вуглевидобутку. Вони складовані в 1,3 тис. териконів, з яких 35% здатні до самозаймання. Причому при горінні терикону в радіусі до 3 км на ґрунт осідають сірка та її сполуки, нашатир, фенол і інші отруйні речовини. Крім того, відвали самі по собі займають великі земельні площі.
За оцінками державного Макіївського НДІ з безпеки робіт у гірничій промисловості, можливість добування вугілля з насипних відвалів становить 28-46%. Крім того, в НДІ вважають за можливе додаткове виділення з териконів рідкоземельних елементів: галію, ітрію, цирконію, скандію, германію. При цьому концентрація рідкоземельних елементів в відвальній породі становить в середньому 230-260 г/тонн. У такому випадку при середньому обсязі одного терикона 1,18 млн куб. м і масі 2,1 млн тонн, у ньому містяться рідкісноземельні елементи загальною вартістю 100 млн дол.
Екс-міністр вугільної промисловості України Віктор Тополов у коментарі Мінпрому зазначив, що найбільш цінні відвали, що утворилися в результаті діяльності збагачувальних фабрик, вже давно перероблені. "Їх вже, можна сказати, як через сито просіяли. А старі вигорілі породні відвали можуть бути придатні лише для рекультивації", - пояснив він. На думку екс-міністра, вуглевидобувні держпідприємства не можуть займатися промисловою переробкою відвалів, оскільки ті вже перебувають у власності приватних компаній, які вважають даний напрямок перспективним.
Ігор Воронцов
За матеріалами:
МінПром
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас